Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 28. října 2024

Svátek slaví Den vzniku samostatného československého státu (1918), zítra Silvie

Prezident Pavel udělil desítkám osobností státní vyznamenání. Oceněn byl Trojan, Vetchý i Třeštíková

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Prezident Pavel udělil desítkám osobností státní vyznamenání. Oceněn byl Trojan, Vetchý i Třeštíková

Lenka Kučerová

28. října 2024 21:06 | Aktualizováno: 28. října 2024 21:26

Petr Pavel udílel oceněným osobnostem státní vyznamenání Video

Prezident Petr Pavel v proslovu na Pražském hradě u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu zdůraznil význam odpovědnosti za vlastní zemi a odhodlané přístupy k řešení výzev, kterým Česká republika čelí. Následně udělil tuzemským osobnostem státní vyznamenání.

Připomněl historický význam 28. října jako momentu, který přinesl národu privilegium samostatnosti a svobody. Podle prezidenta je tento svátek příležitostí, kdy si mají občané uvědomit nejen dar samostatného státu, ale i odpovědnost, kterou tento dar přináší. 

Prezident vyzdvihl hodnoty české státnosti a ocenil příběhy osobností, jejichž vyznamenání odráží přetrvávající úctu k těmto hodnotám. Vybídl občany k aktivnímu přístupu k veřejnému dění, nikoli k pouhému kritizování, a upozornil na důležitost demokratického ducha, který je třeba chránit a rozvíjet. Pavel varoval před rizikem nenávisti a šířením dezinformací, které oslabují společnost a podkopávají důvěru ve veřejné instituce.

Prezident v projevu zmínil i nedávné zkušenosti s krizemi, jako byly povodně, které podle něj prokázaly, že česká společnost je schopna solidarity a spolupráce. V takových momentech lidé ukázali důvěru v odborníky, úředníky a tradiční média, což považuje za důležitý znak stability státu. Varoval však před těmi, kteří zneužívají krize k šíření lží a podkopávání důvěry v instituce.

Pavel apeloval na politickou odvahu při prosazování důležitých reforem. Uvedl, že reformy v oblastech jako důchody, zdravotnictví, školství, ochrana životního prostředí či digitalizace jsou nezbytné pro zachování kvality života v České republice. Odmítl podporu politikům, kteří nabízejí snadná řešení, a naopak slíbil podporu těm, kteří se k řešení problémů staví zodpovědně.

Na závěr prezident zdůraznil, že závazek ke své zemi by měl být podobně silný, jako tomu bylo u generací, které se zasloužily o vznik Československa. Zodpovědný přístup k vlastní zemi je podle Pavla klíčem k zajištění lepší budoucnosti pro další generace.

Následně Pavel ocenil významné osobnosti z oblasti obrany, kultury, vědy a dalších společenských oblastí. Udělil několik vyznamenání Řádem Bílého lva, Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, Medailí za hrdinství a Medailí za zásluhy.

Nejvyšší vyznamenání Řád Bílého lva vojenské skupiny 1. třídy obdržel in memoriam armádní generál Sergěj Jan Ingr za své velitelské a bojové zásluhy. Brigádní generál František Moravec byl in memoriam oceněn Řádem Bílého lva vojenské skupiny 2. třídy za vynikající služby vlasti v rámci vojenského zpravodajství. V oblasti kultury obdrželi Řád Bílého lva občanské skupiny 3. třídy architektka Eva Jiřičná a světoznámý choreograf Jiří Kylián za své výjimečné přínosy českému umění a kultuře.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, udělovaný za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv, byl in memoriam propůjčen papeži Janu Pavlu II., původně Karolu Józefu Wojtylovi, za jeho nezměrný podíl na pádu komunistických režimů. Z žijících osobností získal Řád TGM 2. třídy diplomat Karel Kovanda. Dalšími laureáty byli disident a pedagog Daniel Kroupa, disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, novinář Pavel Pecháček (in memoriam) a duchovní Josef Suchár.

Prezident Pavel udělil také Medaile za hrdinství, jimiž ocenil jednotlivce za statečné činy v záchraně lidských životů či za odvahu v boji. Mezi oceněnými jsou Lukáš Dudík, Roman Juřena, Lukáš Hirka, Kateřina Laluhová a in memoriam Josef Keprt, Karel Kučera a Oldřich Pechal.

Medaili za zásluhy za přínos v oblasti kultury, vědy, bezpečnosti či sportu obdržela řada osobností. Mezi oceněnými jsou například herečka Jana Hlaváčová (in memoriam), umělec Luděk Munzar, spisovatelka Karin Lednická, režisérka Helena Třeštíková, sportovkyně Štěpánka Hilgertová, herci Ondřej Vetchý a Ivan Trojan a mnozí další, kteří se zasloužili o český stát a jeho rozvoj. 

Nejnovější zprávy