Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Putin je mrtev a leží v mrazáku, píší britská média. Kreml jakože zuří, trvá na tom, že žije

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putin je mrtev a leží v mrazáku, píší britská média. Kreml jakože zuří, trvá na tom, že žije

Jana Procházková

27. října 2023 18:40

Vladimir Putin

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov měl dnes, tedy v pátek mnoho práce s vyvracením zpráv, že jeho šéf Vladimir Putin zemřel. Celý den tak popírá zvěsti o smrti ruského prezidenta, které se rozšířily na sociálních sítích, a označil je za podvod. Píše server Politico.

Světem se dnes (v pátek - poznámka red.) začaly šířit spekulace, že Vladimir Putin ve čtvrtek večer zemřel a jeho mrtvé tělo uložili do mrazicího boxu. Kreml ovšem tuto informaci celý den popírá. Podle něj jsou všechny zprávy o Putinově špatném zdravotním stavu absurdní výmysl. Že se jedná pouze o fámu, tvrdí i ukrajinský odborník, podle kterého ale tuto hru vede samotný Kreml.

Informace o tom, že Putin zemřel a že jeho post převzal dvojník, je „absurdní informační kachna“, řekl Peskov v pátek ruskému státnímu zpravodajství RIA Novosti.

​Podle neověřených zpráv, které obletěly svět, měl Vladimir Putin měl prodělat srdeční zástavu a jeho stav má být vážný. Telegramový účet Generál SVR, který informuje o údajném dění ze zákulisí Kremlu, v pátek oznámil, že je ruský prezident po smrti. "Včera odpoledne se začal jeho zdravotní stav prudce zhoršovat," uvedl. 

"Kolem osmé hodiny večer moskevského času přivolali záchrannou službu, která zahájila resuscitaci prezidenta. V té době byl už Putinův stav kritický. Ve 20:42 moskevského času oživování ukončili a konstatovali smrt," pokračuje zpráva Generála SVR. Místnost podle něj byla okamžitě uzavřena bezpečnostními složkami a tajemník bezpečnostní rady údajně nařídil posílení ostrahy Putinova dvojníka. 

Zprávu o Putinově smrti v průběhu pátku publikovala zahraniční média, včetně například britských deníků Mirror a Daily Mail

Zatím se údajně v Kremlu intenzivně řeší, co bude dál. Generál SVR dokonce tvrdí, že Putinovo tělo bylo bez jakékoliv úcty uloženo do mrazicího boxu. Lékaři, kteří ho předtím oživovali, se stále nachází v prezidentském sídle a nesmí ho opustit.

Vladimir Putin, ruský prezident a tvrdý chlapík Kremlu, si zakládá na udržování svého tajemného image a nespočetného množství záhad obklopujících jeho osobní život a zdraví. Odhalení o jeho fyzickém stavu jsou tak vzácná jako zlato.

Ruské úřady mají tendenci vždy rychle odmítnout všechny druhy šťavnatých informací ohledně Putinova zdraví. Jedinou významnou výjimkou bylo v roce 2018, kdy Putin tajemně zmizel na několik dnů právě týden před klíčovými prezidentskými volbami. Teď to byl žhavý záporák – mluvčí Kremlu Dmitry Peskov zřídka připouštěl takové věci, ale tentokrát přišel s tvrzením, že prezident byl pouze "nachlazený" a hází vinu na zimu. Jistě to byla krušná zima pro Putina.

Zprávě o Putinově smrti nevěří ani Vadym Denysenko, ředitel Ukrajinského institutu budoucnosti. Tvrdí však, že tuto hru rozjel samotný Kreml. Na svém Facebooku Denysenko uvedl: "Během tří dnů nám dvakrát řekli, že Putin zemřel, a Peskov dvakrát velmi rychle reagoval, že jde o lež a Putin je zdravý a šťastný."

A proč Kreml hraje tuto záhadnou hru se smrtí? Je to jednoduché. Kreml se úmyslně zapojuje do šíření absurdních zpráv, které okamžitě popírá. Cílem je vytvořit takový zmatek, že nakonec nikdo nebude věřit ani pravdivým informacím. Podle Denysenka je dokonce Kreml tím, kdo založil telegramový kanál Generál SVR, což má působit jako fiktivní protiputinovský odboj.

Nejnovější zprávy