Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Putin: Zásah sovětských vojsk v Maďarsku a v Československu byla chyba

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putin: Zásah sovětských vojsk v Maďarsku a v Československu byla chyba

Lenka Kučerová

12. září 2023 10:35

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém dnešním prohlášení uvedl, že zásah sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 byly chyby sovětské politiky.

Putin zdůraznil, že politika, která je jednoznačně namířena proti zájmům jiných zemí, je nepřijatelná. Zároveň upozornil, že Západ činí ve své zahraniční politice podobné chyby jako Sovětský svaz. V této souvislosti se ale nezmínil o konfliktu, který vznikl v důsledku ruské vojenské intervence v Ukrajině.

Putin se ve Vladivostoku účastní ekonomického fóra, které probíhá od 10. do 13. září. Během něj by se měl setkat se svým severokorejským protějškem Kim Čong-unem. Setkání bylo potvrzeno Kremlem, není ale zatím známo přesné datum.

Okupace Československa v roce 1968, známá také jako Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, byla dramatickou událostí a jedním z klíčových okamžiků studené války. Pražské jaro, které začalo v lednu 1968, bylo snahou komunistického vedení v Československu pod vedením Alexandra Dubčeka o reformu komunistického režimu, který by byl humánnější, demokratičtější a více otevřený zahraničním vlivům.

Dubčekova reformní politika zahrnovala omezování cenzury, zvýšení svobody tisku a projevu, snahu o větší politickou pluralitu a zlepšení vztahů s Západem. Tato snaha o reformy byla známa jako "socialismus s lidskou tváří". Reformní vlna a úsilí o větší nezávislost Československa na Sovětském svazu ale vyvolalo znepokojení u sovětského vedení a některých dalších členů Varšavské smlouvy.

V srpnu 1968 proto vojska pěti států Varšavské smlouvy vtrhla do Československa. Jejich cílem bylo potlačit pražské reformy a obnovit striktní sovětskou kontrolu nad zemí. Okupace vedla k protestům a vzpouře občanů Československa, ale vojenská přítomnost Varšavské smlouvy byla příliš silná. Dubček byl zbaven moci a nahrazen politikem, který byl loajální k Sovětskému svazu. Následná normalizace přinesla obnovení tvrdého komunistického režimu, cenzury a politického útlaku.

Okupace Československa v roce 1968 zanechala hluboký otisk na české a slovenské společnosti a politiku. Její dopady byly cítit po mnoho desetiletí. Tato událost ukázala brutální povahu sovětského komunistického režimu a jeho ochotu potlačovat jakoukoli snahu o politickou nezávislost ve východoevropských zemích pod svou kontrolou.
 

Nejnovější zprávy