Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Putinův tajemný kufřík zachycen v Číně. Šlo o úmyslný vzkaz Západu?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putinův tajemný kufřík zachycen v Číně. Šlo o úmyslný vzkaz Západu?

Jana Procházková

21. října 2023 19:08

Putinův kufřík byl k vidění v Číně

Vladimir Putin přivezl na oficiální návštěvu Číny takzvaný jaderný kufřík, což je zařízení, které mu umožňuje na dálku vydat příkaz k zahájení jaderného útoku. Tajemný nástroj byl zveřejněn na záběrech po jeho příletu do Pekingu. Uvážíme-li, že tuto informaci zveřejnilo samotné Rusko, existuje pravděpodobnost, že takový krok byl záměrným sdělením směřujícím k Západu. Tato situace vyvolává otázky ohledně Putinovy rostoucí paranoie.

Záznamy z návštěvy Vladimira Putina v Číně obsahují zřídka viděné snímky tajemného zavazadla, které člen jeho ochranky nese. Mnozí spekulují, že jde o prezidentův jaderný kufřík, který umožňuje na dálku iniciovat jaderný útok. Toto zařízení, známé jako Čeget, není novinkou, Putin ho obvykle nosí s sebou. Nicméně, jeho záběry se zpravidla objevují zřídka, jak upozorňuje agentura Reuters.

To, že byl ukázaný zrovna při Putinově návštěvě Číny, není náhoda. Video na sociálních sítích zveřejnila samotná ruská agentura RIA. "Existují taková zavazadla, bez kterých se neobejde ani jeden Putinův výlet," uvedla k záznamu. 

Video ukázalo prezidentův kufřík ne náhodou, kameraman věnoval tomuto předmětu zřetelnou pozornost a dokonce ho přiblížil, aby zdůraznil jeho důležitost. Vzkaz, kterým Rusko chtělo nejspíše upoutat pozornost, je jasného charakteru. Když se objeví záběry Putinova kontroverzního kufříku, často se hovoří o tom, že jde o nenápadnou hrozbu směřovanou na Západ.

I přes různé spekulace, obsah kufříku, který bývá přezdíván Čeget, nezahrnuje tlačítko pro odpálení jaderného arzenálu. Zařízení představuje zabezpečený komunikační prostředek, který umožňuje Putinovi v případě potřeby rychle kontaktovat své nejvyšší vojenské velitele. Důležité je, že jiné jaderné kufříky jsou také v držení klíčových osobností, jako je ministr obrany Sergej Šojgu a možná i šéf ruské armády Valerij Gerasimov.

Putinovo neustálé nošení tohoto kufříku potvrdil jeho mluvčí Dmitrij Peskov před dvěma lety. "Všechny potřebné komunikační nástroje, včetně těch strategických, jsou vždy u prezidenta, ať už je kdekoliv v Rusku, nebo v jakékoliv jiné zemi na světě," uvedla tehdy tisková agentura TASS s odvoláním na Peskova. Dodala také, že stejně je to i s ministrem obrany.

Podobný komunikační prostředek, nazývaný 'jaderný fotbal', má i americký prezident. I on má schopnost vzdáleně vyslat signál k odpálení jaderných raket v případě potřeby.

Nejnovější zprávy