Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Rok 2024 neplatí všude. Těchto 10 zemí píše úplně jiný letopočet

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rok 2024 neplatí všude. Těchto 10 zemí píše úplně jiný letopočet

Lenka Kučerová

1. ledna 2024 15:14

Země

Mohlo by se zdát, že rok 2024 platí po celém světě. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Existuje 10 zemí, které žijí v jiném roce.

Etiopie - rok 2016

Etiopský kalendář je založen na starém kalendáři z Alexandrie. Zaostává o 8 let za běžným slunečním kalendářem. Skládá se z 13 měsíců. Prvních 12 měsíců má po 30 dnech a poslední 13. měsíc má pouze 5 nebo 6 dní, v závislosti na tom, zda jde o přestupný rok. Nový den začíná s východem slunce.

Thajsko - rok 2567

Thajský lid následuje buddhistický lunární kalendář, jehož chronologie začíná okamžikem, kdy Buddha dosáhl Nirvány. Buddhistický kalendář se používá také ve Srí Lance, Kambodži, Laosu a Myanmaru. V Thajsku se rovněž používá gregoriánský kalendář, a vždy jsou učiněny výjimky pro cizince.

Rusko - rok 2023

Obyvatelé Ruska následují gregoriánský kalendář. Tento kalendář byl zaveden papežem Gregorem XIII. místo juliánského kalendáře. Podle gregoriánského kalendáře začne Nový rok 1. ledna. Dnešní rozdíl mezi těmito dvěma kalendáři činí 13 dní, zvyšující se o 3 dny každých 400 let.

Izrael - rok 5784

Podle hebrejského kalendáře měsíc začíná novým měsícem, a první den roku (Rosh Hashanah) může být pouze v pondělí, úterý, čtvrtek nebo v sobotu. Chronologie hebrejského kalendáře začala s prvním měsícem, který se uskutečnil 7. října 3761 př. n. l. v 5 hodin a ve 204 částech. Jedna hodina v hebrejském kalendáři se skládá z 1 080 částí a každá část má 76 okamžiků.

Írán - rok 1402

Obyvatelé Íránu a Afghánistánu následují perský kalendář, známý také jako sluneční Hidžrí kalendář. Astronomové, včetně známého básníka Umara Chajjáma, vytvořili sluneční kalendář. Chronologie začíná od Hidžry, stejně jako islámský kalendář. Je také založen na slunečním roce a měsíc zůstává ve stejné roční době. Týden začíná v sobotu a končí v pátek.

Indie - rok 1945

Indický národní kalendář byl zaveden v roce 1957. Tento kalendář je založen na výpočtu Saka Éry, starověkého systému chronologie, který je rozšířen v Indii a Kambodži; v Indii se následuje několik dalších kalendářů.

Japonsko - rok 35

Japonci následují dvě chronologie. Stejně jako většina světa, používají Gregoriánský kalendář, který je používán mezinárodně, ale existuje i tradiční kalendář. Tradiční kalendář je založen na vypočtení období panování císaře. Obě data jsou uváděna v oficiálních dokumentech. Tradiční rok dostává jméno; není to přesně rok, spíše jde o éru, a od roku 1989 se pozoruje "éra míru a klidu".

Čína - rok 4722

Čínský kalendář je cyklický a založen na astronomickém cyklu Jupitera. Jupiter během 60 let pětkrát obejde kolem slunce, a to je pět prvků čínského kalendáře. Jupiter dokončí svůj oběh kolem slunce za 12 let. Tyto roky jsou obvykle pojmenovány podle zvířat.

Severní Korea - rok 112

Obyvatelé Severní Koreje používají Kalendář Džuce od 8. července 1997, společně s křesťanskou chronologií narození Krista. Jejich kalendář začal v roce 1912 s rokem narození Kim Ir-sena, zakladatele a "věčného prezidenta" Severní Koreje.

Saúdská Arábie - rok 1445

Saúdská Arábie je muslimská země a řídí se islámským lunárním kalendářem. Chronologie začíná Hijrou, datem proroka Muhammada, a první muslimskou migrací do Madiny (622 n. l.). Podle tohoto kalendáře nový den a datum začínají se západem slunce. Měsíc začíná se spatřením nového měsíce (půlměsíce).

Nejnovější zprávy