Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

ŠIZENÉ POTRAVINY v POLSKU! Pozor, týkají se i Česka

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ŠIZENÉ POTRAVINY v POLSKU! Pozor, týkají se i Česka

Jana Procházková

6. října 2023 20:39

Ilustrační fotografie

Polsko se je stále pro Čechy oblíbeným cílem pro nákupy díky atraktivním cenám, ale nedávné zjištění polské potravinářské inspekce naznačuje, že na polském trhu existuje problém s falšovanými potravinami, především v případě masa. České inspektoráty uvádějí, že polské potraviny mají častěji problémy než ty české a dokonce častěji než průměr v Evropě.

V Polsku se objevují vážné problémy týkající se kvality potravin. Podle zjištění tamní potravinářské inspekce se tamní výrobci a prodejci potravin často dopouštějí šizení výrobků. V roce 2022 byl každý čtvrtý testovaný vzorek nesprávně označený a u každého osmého se neodpovídaly fyzikálně-chemické parametry, jako je například konzistence. Na toto zjištění upozornil server TN.cz s odkazem na polský portál Fakt.

Zásadní problémy se objevily u masa. Při kontrole hovězího a vepřového masa a výrobků z nich byly zjištěny nesrovnalosti v 38,6 % případů. Tyto nesrovnalosti zahrnovaly přítomnost zakázaných látek (například fosfátů) nebo surovin neuvedených ve složení (jiných druhů masa, škrob atp.). Výrobci také často uváděli špatné datum spotřeby nebo neuváděli alergeny obsažené v jejich výrobcích.

U drůbežího masa byly zjištěny nesrovnalosti ve 22,2 % případů. Velkým problémem byl zvýšený obsah vody v mase, což často souviselo s praktikou některých obchodníků, kteří přidávali vodný roztok do masa za účelem zvýšení jeho hmotnosti a tím i ceny.

Celkem 77 % vzorků v kategorii asijské kuchyně neuspělo. Příkladem je náhrada hovězího masa v pokrmu "pět chutí hovězího" za vepřové. Také v pokrmu "těstoviny s hovězím" bylo maso nahrazeno vepřovým a drůbežím. Tendence nahrazovat dražší hovězí maso levnějším vepřovým byla často pozorována i u lahůdkářských výrobků. Kromě masa byly zjištěny nesrovnalosti také u 37 % zkoumaného pečiva a u 30 % ovocných šťáv.

Problém s nevyhovujícími potravinami není omezen pouze na Polsko. Podobný počet problémových výrobků z Polska objevují i čeští inspektoři. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Marek Bartík uvedl, že z dosavadních kontrolních výsledků za letošní rok vyplývá, že poměr nevyhovujících vzorků u potravin původem z Polska činí cca 24 %. V loňském roce to bylo 28 %, a podobné hodnoty byly zaznamenány i v letech předchozích.

Polské potraviny tak jsou pod evropským i českým průměrem. Marek Bartík dále uvedl, že u potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 39,2 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 21,9 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 18 % případů. Je však důležité upozornit, že se jedná o cílené kontroly zaměřené na potenciálně problematické oblasti.

"Veterinární inspektoři v celém loňském roce zjistili při svých kontrolách 14 případů zdravotně či jinak nevyhovujících potravin živočišného původu z Polska. V dosavadním průběhu letošního roku evidujeme zatím devět případů závad u polských potravin živočišného původu," dodává pak za Státní veterinární správu její mluvčí Petr Majer.

"Jednalo se zejména o šest případů salmonel v drůbežím mase. Dále se jednalo o zvýšený obsah vody na úkor bílkoviny v kuřecích řízcích svědčící o jejich pravděpodobném nástřiku vodou, nízký obsah masa v párcích a chybějící identifikační značku na sýru. Meziročně je tedy počet zjištění srovnatelný," doplnil Majer.

Nejnovější zprávy