Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Slovenské volby jsou v plném proudu: Apel Čaputové, hlasování narušil incident s urnou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Slovenské volby jsou v plném proudu: Apel Čaputové, hlasování narušil incident s urnou

Andrea Malá

30. září 2023 16:20 | Aktualizováno: 30. září 2023 20:11

Bratislava, ilustrační fotografie.

Sousední Slovensko si dnes od 7 hodin vybírá nové složení Národní rady, podle průzkumů se o vítězi rozhodne mezi Smerem-SD a Progresivním Slovenskem. Voliči mohou odevzdat hlasy do 22:00, na dvou místech dokonce až do 22:40, respektive 22:45.

Prezidentka Zuzana Čaputová již odevzdala hlas v Pezinku. Nová vláda se podle ní musí pokusit o usmíření znepřátelených částí společnosti. Po volbách chce postupovat v souladu s ústavou a tak, aby kabinet s podporou alespoň 76 zákonodárců vznikl co nejdříve.

"Hlas každého z nás má stejnou hodnotu, každého z nás bude stejně slyšet. Proto chci požádat všechny, kteří ještě váhají, zdali mají jít volit, aby volit šli," apelovala hlava státu podle TASR

Na bratislavském sídlišti Petržalka se v jednom ze zdejších okrsků bude volit až do 22:40, stejně tak se zřejmě prodlouží moratorium. Na místě postihly jednoho z členů volební komise zdravotní problémy. Policie pak zasahovala v Kostoľanoch pod Tribečom kvůli muži, který poškodil urnu. V Považské Bystrici došlo k úmrtí voliče, moratorium se tak prodlužuje až do 22:45. 

Hlasování probíhá v téměř šesti tisících okrsků. Slováci žijící v zahraničí měli možnost do pátečního poledne hlasovat poštou, metodu využilo více než 58 tisíc lidí. 

V posledních průzkumech před sobotními předčasnými volbami se o první místo přetahoval Smer-SD expremiéra Roberta Fica s Progresivním Slovenskem. Do Národní rady by se měly dostat i subjekty dalších bývalých předsedů vlády Igora Matoviče a Petera Pellegriniho. 

Nejnovější zprávy