Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

SOUHRN: Volby na Slovensku ovládl Smer. Fico už čeká na pověření od Čaputové

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

SOUHRN: Volby na Slovensku ovládl Smer. Fico už čeká na pověření od Čaputové

Andrea Malá

1. října 2023 15:30

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Slovensko zná definitivní výsledky předčasných parlamentních voleb. Zvítězil v nich Smer-SD expremiéra Roberta Fica, který tak bude mít možnost se vrátit do čela vládního kabinetu. V Národní radě usedne sedm politických subjektů.

Poslední okrsky byly sečteny až kolem nedělní 15. hodiny. Smer-SD získal 22,95 procenta hlasů a 42 křesel, druhé Progresivní Slovensko předčil bez jedné setiny o pět procent a rovněž o deset mandátů v Národní radě. 27 poslanců bude mít třetí Hlas-SD, který obdržel 14,7 procenta hlasů.

Sedmiprocentní limit pro koalice překonali OĽANO a přátelé se ziskem 8,9 procenta hlasů. Pět procent nutných pro vstup do parlamentu pak překročily subjekty KDH (6,82 %), SaS (6,32 %) a SNS (5,63 %). 

Fico poprvé promluvil až v neděli odpoledne na tiskové konferenci, kde uvedl, že bude sedět na stranické centrále a čekat na telefonát od hlavy státu. "Pokud nepřijde pověření k sestavení vlády, nevidíme důvod, abychom vedli jednání," řekl podle TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová již avizovala, že v pondělí se Fico dočká. "V duchu naší ústavní tradice zítra pověřím sestavením vlády vítěze voleb a zároveň jsem připravena informovat lídry stran o svém postupu," sdělila prostřednictvím facebooku.

Čaputová zdůraznila, že volby byly svobodné a demokratické a vytvořily reálný obraz slovenské společnosti. Ocenila vysokou volební účast. "Věřím, že politické strany, které získaly důvěru veřejnosti, si uvědomují svůj díl zodpovědnosti," dodala. 

Nejnovější zprávy