Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

ŠOK: Znásilnil dvanáctiletou dívku, dostal 4 roky. Na olympiádě bude soutěžit i sexuální delikvent

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ŠOK: Znásilnil dvanáctiletou dívku, dostal 4 roky. Na olympiádě bude soutěžit i sexuální delikvent

Jana Procházková

2. července 2024 19:18

Steven van de Velde

Nizozemský plážový volejbalista Steven van de Velde, který byl v roce 2016 odsouzen za znásilnění 12leté britské dívky, se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži.

Jak uvádí web Inside The Games, Van de Velde si odpykal jeden rok ze čtyřletého trestu za znásilnění, poté pokračoval ve své kariéře a od roku 2018 soutěží na mezinárodních turnajích.

Nizozemské rozhodnutí zařadit Stevena Van de Veldeho do svého olympijského týmu v plážovém volejbale vyvolalo mezinárodní rozruch.

Devětadvacetiletý muž, který bude reprezentovat svou zemi na nadcházejících olympijských hrách v Paříži v červenci, byl v roce 2016 odsouzen ke čtyřem letům vězení za znásilnění dvanáctileté britské dívky po požití alkoholu. Od té doby je jeho jméno trvale zapsáno v britském registru sexuálních pachatelů.

Nizozemská volejbalová federace a Národní olympijský výbor vydaly společné prohlášení, obhajující své rozhodnutí zařadit Stevena Van de Veldeho do svého olympijského týmu v plážovém volejbale.

Ve svém prohlášení zdůraznily, že při rozhodování se opíraly o odborné názory, které posuzovaly možnost opakovaného pochybení jako nulovou. Také upozornily, že Van de Velde soutěží na mezinárodní úrovni od roku 2017 a po svém propuštění vyhledal profesionální léčbu.

Samotný hráč, přes kontroverzi kolem svého výběru, vyjádřil hlubokou lítost. „Nemůžu to vzít zpátky, takže musím nést následky. Byla to největší chyba mého života," uvedl.

Na začátku roku 2016 byl Van de Velde obviněn ze znásilnění 12leté britské dívky, s níž se seznámil na sociálních sítích, a byl odsouzen ke čtyřem letům vězení.

V srpnu 2014, ve věku 19 let, Steven van de Velde cestoval z Nizozemska do Spojeného království, kde se setkal se svou obětí.

Van de Velde a jeho volejbalový partner Matthew Immers jsou jedním ze dvou mužských týmů z Nizozemska, které se kvalifikovaly na soutěž v plážovém volejbalu v Paříži, která začíná 26. července. Jejich místo získali na 11. místě na International Tour.

Mezinárodní volejbalová federace uvedla, že respektuje rozhodnutí Národního olympijského výboru, který vybral tým podle stanovených kritérií způsobilosti. Toto rozhodnutí však vyvolalo rozsáhlou kontroverzi na sociálních sítích po celém světě.

Nejnovější zprávy