Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 28. září 2024

Svátek slaví Václav, Den české státnosti, zítra Michal

TRAGÉDIE v Krkonoších. Pytlák zastřelil chráněnou šelmu, kterou sledovali experti

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

TRAGÉDIE v Krkonoších. Pytlák zastřelil chráněnou šelmu, kterou sledovali experti

Andrea Malá

8. prosince 2023 14:14

Vlk, ilustrační fotografie.

V Krkonoších si od přelomu listopadu a prosince začali lidé užívat zimní radovánky ve velkém, ale zároveň se stala jedna obrovská tragédie. Pytlák v oblasti zastřelil chráněného vlka, který byl v posledních týdnech bedlivě sledován experty. Případ vyšetřuje policie. 

Teprve před necelými třemi týdny se odborníkům podařilo vybavit jednoho z krkonošských vlků GPS obojkem pro sledování, jenže po dvou týdnech nastala krajně podezřelá situace. Data více než 24 hodin přicházela z jednoho jediného místa. Experti tak dospěli k závěru, že něco není v pořádku a vyrazili na místo.

Na hranici národního párku a ochranného pásma mezi obcemi Černý Důl a Lánov pak objevili postřeleného vlka, který v extrémních podmínkách krvácel přes 36 hodin. Zranění byla neslučitelná se životem, proto padlo rozhodnutí raněnou šelmu utratit a ukončit její trápení. 

"Postřelený jedinec se na území KRNAP vyskytoval pravidelně od března 2023. Návrat vlků do Krkonoš a jejich možný stálý výskyt představoval novou šanci pro nastolení rovnováhy zdejších ekosystémů po 200 letech od jejich vyhubení. Bohužel se ukazuje, že jeho role vrcholového predátora a přirozeného regulátora početnosti zvěře stále není pochopena, či alespoň tolerována, a to ani na území našeho nejstaršího národního parku," uvedla zooložka Správy KRNAP Karolina Mikslová.

Tragický osud vlka přestavuje obrovskou ztrátu pro jedinečný výzkum, který měl přispět k bezkonfliktnímu soužití vlků po celé Evropě. Mimo jiné měla být testována reakce telemetricky sledovaných vlků na různé typy preventivních opatření sloužících k zabezpečení stád ovcí a koz.

KRNAP připomněl, že vlk je zvláště chráněným kriticky ohroženým druhem. Bylo proto podáno trestní oznámení na neznámého pachatele, kterým se zabývá policie. K postřelení vlka došlo ve středu 29. listopadu. 

Nejnovější zprávy