Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli: Fiala řekl, co hrozí Česku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli: Fiala řekl, co hrozí Česku

Lenka Kučerová

19. října 2023 21:01

Petr Fiala /ODS/

Podle premiéra Petra Fialy neexistuje aktuální bezprostřední hrozba pro Českou republiku spojená s událostmi v Izraeli a nemá dojít k zvýšení rizika teroristických útoků. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu. 

Fiala zdůraznil, že nejsou k dispozici informace, které by nasvědčovaly tomu, že by se v ČR zvýšilo riziko teroristických útoků nebo že by byly ohroženy cíle na našem území.

S ohledem na situaci v Izraeli a v případě prodlužování konfliktu vláda přistoupila k opatřením, která slouží k ochraně rizikových objektů a událostí. Všechny složky státního aparátu pracují na posílení preventivní ochrany.

Dále Fiala uvedl, že konflikt může mít dopad například na ceny energií nebo na růst nelegální migrace, a proto je třeba připravit se na horší scénáře a zvážit jejich dopady.

Jednání Bezpečnostní rady státu zahrnovalo také diskuzi o přístupu k propalestinským demonstracím v České republice. Policejní prezident Martin Vondrášek připomněl, že občané mají právo na pokojné shromažďování.

Organizátoři těchto akcí ale musí události nahlásit příslušným úřadům a ty pak rozhodnou, zda existují důvody pro jejich rozpuštění. Na místě jsou policejní specialisté na extremismus, kteří jsou připraveni zasáhnout, pokud by došlo k porušení českých právních předpisů.

Nejnovější zprávy