Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli: Izraelský tank omylem vystřelil na egyptské pozice na hranicích

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli: Izraelský tank omylem vystřelil na egyptské pozice na hranicích

Lenka Kučerová

22. října 2023 20:32

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Izraelský tank dnes omylem zasáhl egyptskou pozici poblíž hranice Egypta s palestinským Pásmem Gazy a Izraelem. Mluvčí egyptské armády uvedl, že příslušníci pohraniční stráže utrpěli lehká zranění v důsledku střepin granátu.

Izraelská armáda podle Reuters v prohlášení vyjádřila lítost nad incidentem a uvedla, že bude podroben důkladnému vyšetření. Střet se stal poblíž sektoru Kerem Šalom.

Egyptská média s odvoláním na svědky uvedla, že zmíněný incident nenaruší odeslání pomoci do Gazy.

Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy dnes překročil druhý konvoj s humanitární pomocí. Konvoj zahrnuje 17 nákladních vozů, uvedla agentura AP

Podle serveru The Guardian začaly kamiony s humanitární pomocí překračovat hranice na přechodu Rafáh z Egypta do Pásma Gazy v sobotu. Tato oblast čelí zhoršující se humanitární situaci a místní obyvatelé podle humanitárních organizací naléhavě potřebují dodávky pomoci.

Izrael včera souhlasil s propuštěním 20 nákladních vozidel do Gazy, ale stovky držitelů zahraničních pasů stále čekají na povolení k odjezdu do Egypta. Dnes dorazilo do Pásma Gazy dalších 17 kamionů s humanitární pomocí.

Juliette Touma, pracovnice Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě, uvedla, že i když je konvoj s pomocí vítaný, představuje pouze malý krok v kontextu celkových potřeb v Pásmu Gazy. Civilisté v Gaze potřebují nepřetržitý přístup k humanitární pomoci, včetně paliva pro vodní čerpadla a nemocnice, kde lékaři ošetřují velké množství zraněných osob.

Izraelská armáda uvedla, že humanitární pomoc bude směřována pouze do jižních částí Pásma Gazy a vyzvala palestinské civilisty, aby se do těchto oblastí přesunuli, aby se vyhnuli bojům s Hamásem.

Nejnovější zprávy