Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Zkušený parašutista zahynul při seskoku. Letadlo mu utrhlo hlavu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zkušený parašutista zahynul při seskoku. Letadlo mu utrhlo hlavu

Jana Procházková

24. listopadu 2023 5:02

Ilustrační fotografie

Ve Francii zahynul při nepovedeném seskoku z letadla 40letý zkušený parašutista Nicolas Gali. Křídlo letadla mu utrhlo hlavu. 

Podle verdiktu soudu byl pilot letadla shledán vinným z neúmyslného zabití a odsouzen k podmíněnému trestu. Asociace parašutistických sportovních škol, která pilota najala, dostala od soudu pokutu 20 000 eur, jak píší The Times a BBC s odvoláním na Le Parisien.

Gali údajně neskákal s padákem, ale ve speciálním wingsuitu, který umožňuje manévrování ve vzduchu. Tragédie se stala v červenci 2018, podrobnosti ale vyšly najevo až nyní, po verdiktu soudu.

Podle The Times bylo toho dne na palubě osm parašutistů. Gali a další muž vyskočili z letadla, které bylo ve výšce 4,4 tisíce metrů, jako první. Zhruba 20 sekund poté začal pilot nečekaně rychle klesat. Křídlo letadla zachytilo Galiho v oblasti krku. Parašutista na místě zemřel, v tu chvíli byl aktivován jeho nouzový padák. Druhý muž zraněn nebyl.

Podle informací zveřejněných v listu Le Parisien nebyla dráha letadla před seskokem konzultována s účastníky letu.

Trestní řízení bylo zahájeno poté, co strážci zákona zjistili, že pilotem, kterým byl 64letý Alan Ts, nebyli cestující dostatečně poučeni a pilot neměl pro zdravotní stav vhodné podmínky k letu, jak prokázala lékařská vyšetření.

Při soudu pilot přiznal, že nedostatečně informoval své pasažéry, a byl shledán vinným z neúmyslného zabití. Soud vynesl rozsudek a udělil mu podmíněný trest. Během procesu Alan Ts prohlásil, že tato událost je tragédií jeho života, ale odmítl se za ni cítit odpovědný.

Nejnovější zprávy