Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

WHO se vyjádřila k situaci v Číně, kde přibývá zápalů plic u dětí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

WHO se vyjádřila k situaci v Číně, kde přibývá zápalů plic u dětí

Andrea Malá

24. listopadu 2023 15:25

WHO, ilustrační fotografie.

Z Číny jsou od začátku týdne hlášeny případy zápalu plic u dětských pacientů, což znepokojilo lidi po celém světě i experty z WHO. Odborníci ale došli na základě dostupných informací k závěru, že se nejedná o nemoc způsobenou novým patogenem. 

Z Číny je od poloviny října hlášen nárůst chřipkových onemocnění ve srovnání s předchozími třemi roky. V úterý zveřejnila média první zprávy o případech zápalu plic u dětských pacientů. WHO následně požádala asijskou zemi o další informace. 

Ve čtvrtek sdělila, že nárůst vyšetření a hospitalizací dětí je způsoben bakterií Mycoplasma pneumoniae, která se zaměřuje na malé děti. K symptomům patří bolest v krku, únava a přetrvávající kašel. V závažných případech dochází k zápalu plic. 

K obecnému nárůstu nemocnice v zemi došlo podle odborníků v souvislosti se zrušením koronavirových opatření, která byla v platnosti během pandemie covidu-19. S podobnými vlnami respiračních onemocnění se potýkají i další země včetně Česka.

Peking informoval WHO, že onemocnění nejsou závažnější a neprojevují se jinak než v minulosti. Nebyly ani zjištěny neobvyklé či nové patogeny. Zdravotnický systém zatím nápor pacientů zvládá. 

Nejnovější zprávy