Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Covid-19 v Česku i ve světě: WHO zhodnotila srpnový vývoj. Co nás čeká na podzim?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Covid-19 v Česku i ve světě: WHO zhodnotila srpnový vývoj. Co nás čeká na podzim?

Andrea Malá

4. září 2023 15:30

Covid-19, ilustrační fotografie.

Covid-19 se na začátku září opět skloňuje. Důvodem je srpnový globální vývoj, na který upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti se domnívají, že nárůst počtu případů se na podzim nevyhne ani Česku. Velké obavy ale nejsou namístě. 

Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinického a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal očekává podzimní vlnu onemocnění. Do nemocnic by se ale nijak zvlášť promítnout neměla. "Troufnu si říct, že nebudeme pozorovat nějakou větší vlnu hospitalizovaných nebo kriticky nemocných, jako jsme to viděli v posledních letech," sdělil pro ČT.

Koronavirus stále mutuje, nyní se šíří nová varianta EG.5. Jde o novou subvariantu omikronu, která podle Smejkala postihuje hlavně horní dýchací cesty. "Nemá takovou smrtnost či závažnost průběhu onemocnění jako předchozí varianty, například delta," zdůraznil. 

V Česku se za více než tři roky potvrdila nákaza koronavirem ve více než 4,6 milionu případů, ukazují data ministerstva zdravotnictví. Celosvětově bylo do konce srpna zaznamenáno přes 770 milionů případů infekce, podlehlo ji více než 6,9 milionu lidí. 

WHO minulý týden sdělila, že v období od 31. července do 27. srpna bylo globálně zachyceno přes 1,4 milionu nových covidových infekcí. Oproti předchozímu sledovanému období šlo o nárůst o 38 procent. "Nahlášené případy v současnosti nebudou přesně odpovídat míře infekce kvůli úbytku testů," podotkla organizace. 

Nejnovější zprávy