Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Šéf WHO požaduje od Číny plný přístup k určení původu viru Covid-19

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Šéf WHO požaduje od Číny plný přístup k určení původu viru Covid-19

Jana Procházková

19. září 2023 4:08

Ilustrační fotografie

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus naléhá na Čínu, aby poskytla další podrobnosti ohledně původu nemoci Covid-19, jak informuje Financial Times.

"Trváme na tom, aby Čína poskytla plný přístup (k dokumentům o původu viru - pozn. red.). Také žádáme země, aby na toto téma upozornily během svých bilaterálních jednání - aby povzbudily Peking ke spolupráci," řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodal, že je připraven vyslat druhý tým, aby věc prošetřil. Ostatně původ pandemie zůstává nejasný téměř 4 roky poté, co se v čínském městě Wu-chanu objevily první případy.

Přestože se vědci shodují, že svět již není v akutní fázi pandemie, WHO uvedla, že by země měly zvýšit dohled nad mutovaným kmenem BA.2.86 a dalšími podvariantami Omicronu.

"Pokud budeme znát (původ - pozn. red.), můžeme zabránit další pandemii. To je tedy věda. Z morálního hlediska bude špatně, pokud nezjistíme, co se stalo," dodal šéf WHO. 

Ghebreyesus již dlouho trvá na tom, aby Čína sdílela informace o původu COVID-19, a tvrdila, že dokud tak neučiní, „všechny hypotézy zůstaly na stole“.

Připomeneme: dřívější vědci tvrdili, že pandemii způsobil únik viru z laboratoře ve Wu-chanu nebo se rozšířil prostřednictvím kontaminovaných mořských plodů z trhu. 

Vysokou úmrtnost však ovlivnily i dezinformace lékařů, které pacientům podávali. Dokládají to výzkumná data vědců z University of Massachusetts.

Nejnovější zprávy