Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Covid ještě neřekl poslední slovo. Vědci tuší, co nás letos čeká

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Covid ještě neřekl poslední slovo. Vědci tuší, co nás letos čeká

Lenka Kučerová

10. září 2023 9:59

Vakcinace, ilustrační fotografie

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno varovala před nárůstem potvrzených případů nemoci covid-19, který podle ní nereprezentuje úplný rozsah epidemie. I přesto, že počet případů stoupá, experti očekávají větší vlnu nákaz až na podzim, ale nemocnicím by neměly hrozit závažné potíže. 

WHO informovala, že mezi 31. červencem a 27. srpnem bylo celosvětově potvrzeno více než 1,4 milionu nových případů covidu-19. To znamená nárůst o 38 procent ve srovnání s předchozím obdobím stejné délky. Během minulých čtyř týdnů zemřelo na nemoc způsobenou koronavirem více než 1800 lidí.

WHO zdůraznila, že nahlášené případy nemusí přesně odrážet skutečný rozsah nákazy kvůli poklesu počtu provedených testů. Jejich údaje ukazují, že od začátku pandemie do konce srpna bylo potvrzeno více než 770 milionů případů nákazy a více než 6,9 milionu lidí na nemoc zemřelo.

Hlavní epidemiolog z IKEM Petr Smejkal počítá s podzimní vlnou onemocnění covidem, ale neočekává vážné problémy. Uvedl, že se nepředpokládá výrazný nárůst hospitalizací nebo kriticky nemocných, jak bylo vidět v minulých letech.

Upozornil však, že koronavirus stále cirkuluje a mutuje. Za nárůstem nákaz stojí nová subvarianta omikronu s názvem EG.5. Tato varianta více ovlivňuje horní dýchací cesty a nemá takovou míru smrtnosti nebo závažnosti onemocnění jako předchozí varianty, jako například delta.
 

Nejnovější zprávy