Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Zemřel Havlův bodyguard František Kollman (†76)

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel Havlův bodyguard František Kollman (†76)

Jana Procházková

1. září 2023 16:59

František Kollman

Předtím, než se Václav Havel stal prezidentem, stál u jeho strany člověk, jenž byl velmistr bojových umění, talentovaný malíř a zručný rytec skla - František Kollman (†76). Tento všestranný umělec, který nese přezdívku "Český samuraj," tak měl zásadní roli v ochraně bývalého prezidenta Havla, ale zároveň představoval výjimečnou osobnost v uměleckém světě.

V 76 letech opustil nejen svět juda František Kollman, známý milovník bojových umění, první osobní strážce bývalého prezidenta Václava Havla a talentovaný malíř. Tuto smutnou zprávu zveřejnili čeští judisté na konci srpna. 

Dlouhodobě se potýkal s problémy s plícemi. „Je to asi půl roku, co Franta ležel s plícemi ve vojenské nemocnici, potom ve vinohradské nemocnici a odtamtud ho převeleli do sanatoria Na Pleši. Tam se mu ale nelíbilo a před dvěma týdny se nechal převézt domů,“ řekl Aha! jeho kamarád Josef Kočovský. 

V listopadu 1989, tedy v klíčových chvílích Sametové revoluce byl František Kollman jedním z těch mužů, kteří se neúnavně starali o bezpečnost budoucího prezidenta naší země Václava Havla. V době, kdy se česká historie přetvářela, byl ochoten položit vše na světě, včetně svého vlastního života, jak často připomínal ve svých rozhovorech. Jeho oddanost a odhodlání v těchto historických okamžicích nezůstaly nepovšimnuty a zanechaly trvalý dojem.

„Šlo o čest. O smysl života. Já jsem jako samuraj rozhodl, že tohle je ten pán, který se musí stát prezidentem. Tak jsem byl pro něj ochoten zemřít,“ uvedl v jednom z rozhovorů. 

František Kollman měl výjimečnou zkušenost, když byl pasován na samuraje v Japonsku. Tento rituál nejenže vyžadoval od Kollmana vynikající dovednosti v bojových uměních, ale také od něj požadoval, aby dodržoval zásady slušnosti, rovnosti a solidarity. Tato zkušenost ukazuje, že Kollman nebyl pouze strážcem, ale také člověkem s hlubokým morálním základem, který si vážil hodnoty spravedlnosti a vzájemného respektu.

Kollman se narodil v Praze v roce 1947, přičemž se už od dětství zajímal o bojová umění. Brzy začal cvičit judo a jiu-jitsu a následně v obou disciplínách dosahoval velkých úspěchů. V judu se stal v roce 1963 mistrem Československa, v jiu-jitsu o dva roky později dokonce mistrem světa. 

I po sametové revoluci se věnoval především bojovým uměním, konkrétně jejich výuce. V roce 1989 spoluorganizoval obranu Občanského fóra před útoky komunistů. Byl také osobním strážcem prezidenta Václava Havla. 

"František Kollman byl známý svou svéráznou osobností a nekonvenčními názory. Byl zastáncem tradičního pojetí bojových umění a odmítal komercializaci těchto disciplín," napsal Český svaz judo, který smutnou zprávu oznámil. Organizace připomněla, že o jeho životě a díle vzniklo několik dokumentů či kniha Život je boj. 

Nejnovější zprávy