Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

ZOO Praha odhalila jméno orangutana! Co znamená v cizím jazyce?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ZOO Praha odhalila jméno orangutana! Co znamená v cizím jazyce?

Andrea Malá

3. června 2024 8:53

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

Harapan je prvním mládětem jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

"Letošek je rokem naprosto mimořádné úrody mláďat. Sameček orangutana sumaterského, vnuk slavného Kámy, jehož rodiče pocházeli z volné přírody, je navíc mimořádně geneticky cenný," uvedl ředitel Bobek.

"Do předvýběru jeho jména jsme zapojili veřejnost a sešlo se nám skutečně velké množství návrhů. Z nich jsme pak udělali užší výběr, a nakonec jsme zvolili jméno Harapan, které svým významem symbolizuje nejen naději pro orangutany, ale koresponduje i s posláním zoo, jímž je přinášet zvířatům ve volnosti naději," dodal. 

Orangutany chová Zoo Praha takřka nepřetržitě od roku 1961. Doposud posledním zde narozeným mládětem byl sameček Pustakawan, zvaný Kawi, kterému budou letos v listopadu čtyři roky. Ten obývá expozici spolu se svou matkou Mawar, přičemž ve venkovním výběhu budou zítra i během víkendu k zastižení právě oni. Diri s Pagym a novorozencem žijí na sousedním ostrově v horním patře pavilonu Indonéská džungle. 

Nejnovější zprávy