Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Americká armáda ztratila nejmodernější stíhačku F-35. Veřejnost prosí o pomoc

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Americká armáda ztratila nejmodernější stíhačku F-35. Veřejnost prosí o pomoc

Lenka Kučerová

18. září 2023 12:47

USAF F-35A Lightning II Demonstration Team

Americká armáda zahájila pátrání po stíhačce F-35, která havarovala na východním pobřeží Spojených států. Pilot se včas katapultoval a byl převezen do nemocnice, kde je jeho stav stabilizovaný. Letoun je ale nezvěstný a dodnes nebyl lokalizován.

Havárie se stala nedaleko námořní základny severně od města North Charleston, odkud stíhačka odstartovala. Přesné příčiny havárie zatím nejsou známy, stejně jako lokace dopadané stíhačky, a proto americké ozbrojené síly požádaly veřejnost o pomoc při pátrání.

Pátrací operace se soustřeďuje na oblast jezer Moultrie a Marion, avšak zatím nebyly nalezeny žádné stopy po stíhačce. Dokonce i vrtulník zapojený do pátrání zatím neuspěl. Celý incident a přesné okolnosti havárie zůstávají také nejasné.

V neděli vzlétly dvě stíhačky F-35 k cvičnému letu, přičemž jedna se vrátila bez problémů. Proč měla druhá potíže zatím není známo, úřady nemají svědectví pilota k dispozici, uvedla televize NBC News.

F-35, známý také jako Lockheed Martin F-35 Lightning II, je víceúčelový vojenský letoun vyvíjený společností Lockheed Martin ve spolupráci s mezinárodními partnery. Tento letoun je jedním z nejmodernějších a nejvyspělejších na světě a byl navržen pro různé vojenské úkoly s důrazem na stealth technologie, které snižují jeho radarovou odrazovou plochu.

Nejnovější zprávy