Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Dny NATO 2023 v Ostravě: Už přistály stíhačky F-35!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Dny NATO 2023 v Ostravě: Už přistály stíhačky F-35!

Jana Procházková

15. září 2023 2:52

USAF F-35A Lightning II Demonstration Team

Na letišti v Ostravě přistály ve čtvrtek tři americké letouny F-35. Budou sloužit jako jedna z hlavních atrakcí na víkendové přehlídce s názvem Dny NATO. Jejím mottem je "Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita".

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky už o tomto víkendu uvítají jako vůbec první akce ve střední a východní Evropě F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA!

V Česku se už tyto stroje americké produkce představili poprvé v roce 2021, kdy jako první možnost mohli návštěvníci vidět italskou F-35A Lightning na statické ukázce a vloni průlet holandské F-35A. Letos uvidíme mnohem více.

„Jsme hrdí, že pokračujeme v prezentaci nejmodernějšího letounu páté generace F-35, a to rovnou dynamickou ukázkou v podání F-35A Lighting II Demonstration Teamu amerického letectva,“ uvedl Zbyněk Pavlačík na webu Dnů NATO, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

USAF F-35A Lightning II Demonstration Team Video 4 Otevřít galerii

USAF F-35A Lightning II Demo Team se letos v celé Evropě představí pouze ve třech zemích – v Řecku na Athens Flying Week, v Belgii na přehlídce v Kleine Brogel a v České republice. Své pilotní umění návštěvníkům předvede majorka Kristin „Beo“ Wolfe, která má nalétáno přes 800 hodin na letounech F-35A Lightning II a F-22A Raptor. 

USAF plánuje do Ostravy přiletět ze své základny v britském Lakenheath celkem se třemi stroji F-35A - jeden bude určen na dynamickou ukázku, druhý na ukázku statickou a třetí stroj bude záložní.

Nejnovější zprávy