Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Ázerbájdžán porušil příměří s Arménií. Armáda útočí na Náhorní Karabach

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ázerbájdžán porušil příměří s Arménií. Armáda útočí na Náhorní Karabach

Lenka Kučerová

19. září 2023 15:55

Armáda Ázerbájdžánu

Ázerbájdžánské síly porušily příměří s Arménií a zahájily raketové a dělostřelecké útoky na Náhorní Karabach ležící mezi Arménií a Ázerbájdžánem. V hlavním městě Stěpanakertu byly slyšet sirény a palba z minometů. 

Představitelé Karabachu tvrdí, že ázerbájdžánská armáda "porušila příměří po celé linii kontaktu a zahájila raketové a dělostřelecké údery". Popisují tuto situaci jako "velkou vojenskou ofenzivu".

Ázerbájdžán naopak tvrdí, že se jedná o "protiteroristickou" operaci, která je reakcí na opakované útoky arménské armády na ázerbájdžánské pozice. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany zdůrazňuje, že tato operace je zaměřena výhradně na vojenské cíle.

Podle BBC ale útoky postihly také obytné oblasti města, včetně sousedících budov. Média informují o několika obětech, ale jejich počet nebyl dosud upřesněn.

Ázerbájdžán kritizuje přítomnost arménské armády v Náhorním Karabachu. Arménské ministerstvo obrany v reakci uvádí, že armáda v této oblasti nepůsobí.

Náhorní Karabach byl historicky osídlen převážně Armény, ačkoli v okolních nížinách převažovalo ázerbájdžánské obyvatelstvo. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a následující válce se Náhorní Karabach stal místem konfliktu mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

Příměří uzavřené v roce 1994 ukončilo aktivní boje, ale konflikt zůstal nerozřešený. Náhorní Karabach je fakticky samostatnou entitou, která však není mezinárodně uznávaným státem. Po konfliktu v 90. letech je oblast kontrolována arménskými ozbrojenými silami a má svou vlastní správu.

Republika Náhorní Karabach je uznávána pouze několika státy, zatímco Ázerbájdžán považuje toto území za svou součást a za okupované arménskými silami. Konflikt kolem Náhorního Karabachu zůstává jedním z nejkomplikovanějších a nevyřešených konfliktů v regionu.
 

Nejnovější zprávy