Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Bilance ázerbájdžánského útoku na Karabach: Nejméně 200 mrtvých, přes 400 zraněných

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Bilance ázerbájdžánského útoku na Karabach: Nejméně 200 mrtvých, přes 400 zraněných

Lenka Kučerová

21. září 2023 16:23

Armáda Ázerbájdžánu

Během útoku Ázerbájdžánu na Náhorní Karabach přišlo nejméně 200 lidí o život a dalších 400 bylo zraněno. Přibližně 10 000 lidí bylo z arménských obcí v této oblasti evakuováno. Uvedl to podle médií veřejný ochránce práv Náhorního Karabachu Gegham Stepanjan na sociálních sítích.

V průběhu útoku zemřelo také několik ruských vojáků, kteří byli zasaženi palbou, když se vraceli z pozorovacího stanoviště u vesnice Džanjatag. Přesný počet zabitých vojáků nebyl upřesněn. 

Ázerbájdžán spustil pozemní vojenskou operaci v Náhorním Karabachu s deklarovaným cílem obnovení ústavního pořádku ve sporném regionu. Boje byly slyšet v hlavním karabašském městě Stěpanakertu a dalších městech v okolí. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany tvrdí, že se zaměřilo pouze na vojenské cíle, výbuchy se ale ozývaly i z obytných oblastí.

Arménská separatistická vláda v Náhorním Karabachu vyzvala Ázerbájdžán k jednáním, ale Ázerbájdžán podmínil ukončení operace kapitulací separatistů a rozpuštěním jejich vlády. Arménská média poté napsala, že úřady Náhorního Karabachu přistoupily na příměří a kapitulovaly.

Náhorní Karabach byl historicky osídlen převážně Armény, ačkoli v okolních nížinách převažovalo ázerbájdžánské obyvatelstvo. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vypukla válka mezi Ázerbájdžánem a Arménií o kontrolu nad Náhorním Karabachem.

V roce 1994 bylo uzavřeno příměří, ale konflikt zůstal nerozřešený. Region Náhorní Karabach je mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, ale fakticky je pod kontrolou arménských sil.

V roce 2020 vypukla další válka mezi Ázerbájdžánem a Arménií, která skončila podepsáním příměří v listopadu 2020. Toto příměří přineslo změny v kontrole území a posílilo postavení Ázerbájdžánu, ale konflikt o Náhorní Karabach zůstává jedním z nejkomplikovanějších a nevyřešených konfliktů v regionu.
 

Nejnovější zprávy