Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Existence Náhorního Karabachu je ukončena. Od nového roku připadne Ázerbájdžánu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Existence Náhorního Karabachu je ukončena. Od nového roku připadne Ázerbájdžánu

Lenka Kučerová

28. září 2023 10:24

Ázerbájdžán

Prezident Náhorního Karabachu Samvel Šahramanian vydal dekret, kterým se od 1. ledna 2024 zruší veškeré státní instituce tohoto mezinárodně neuznaného území. Tímto opatřením podle Reuters Náhorní Karabach fakticky přestane existovat jako samostatný státní subjekt.

Po bleskové vojenské operaci, během které Ázerbájdžán minulý týden znovu získal kontrolu nad Náhorním Karabachem, uprchlo do Arménie více než 65 000 lidí. To představuje více než polovinu odhadované populace tohoto separatistického regionu. Tuto informaci dnes potvrdil mluvčí arménského premiéra, přičemž den předtím média uváděla, že z regionu uprchlo téměř 54 000 lidí.

Arménská vláda prohlásila, že poskytne adekvátní bydlení všem, kteří nemají předem určené místo pobytu. Tato kroky jsou podporovány otevřením Lačinského koridoru, jediné pozemní spojnice mezi Náhorním Karabachem a Arménií, kterou Ázerbájdžán mnoho měsíců blokoval.

Konflikt v Náhorním Karabachu začal minulý týden, když Ázerbájdžán zahájil vojenskou operaci s cílem znovu získat kontrolu nad územím. Ázerbájdžánské jednotky rychle prolomily obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly. Tisíce lidí z Náhorního Karabachu nyní utíkají kvůli obavám z pronásledování a etnických čistek.

Před začátkem tohoto konfliktu žilo v regionu podle dostupných informací asi 120 000 etnických Arménů. Mnozí z nich měli jen omezený přístup k potravinám, elektřině a palivu a fakticky žili pod obležením.

V rámci dalšího vývoje byl v Lačinském koridoru zadržen bývalý šéf kabinetu neuznané karabašské republiky Ruben Vardanjan ázerbájdžánskými bezpečnostními silami. Ázerbájdžán naznačil, že bude usilovat o trestní stíhání některých separatistů, zatímco Arménie usiluje o zajištění Vardanjanovy ochrany a jeho předání do Arménie.

Náhorní Karabach byl historicky osídlen převážně Armény, ačkoli v okolních nížinách převažovalo ázerbájdžánské obyvatelstvo. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vypukla válka mezi Ázerbájdžánem a Arménií o kontrolu nad Náhorním Karabachem.

V roce 1994 bylo uzavřeno příměří, ale konflikt zůstal nerozřešený. Region Náhorní Karabach je mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, ale fakticky je pod kontrolou arménských sil.

V roce 2020 vypukla další válka mezi Ázerbájdžánem a Arménií, která skončila podepsáním příměří v listopadu 2020. Toto příměří přineslo změny v kontrole území a posílilo postavení Ázerbájdžánu, ale konflikt o Náhorní Karabach zůstává jedním z nejkomplikovanějších a nevyřešených konfliktů v regionu.

Nejnovější zprávy