Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na příměří s Ázerbájdžánem

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na příměří s Ázerbájdžánem

Lenka Kučerová

20. září 2023 11:37

Armáda Ázerbájdžánu

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. K zastavení bojů v oblasti roky sužované konfliktem už dříve vyzvaly USA, Rusko, Francie i OSN. Uvedla to arménská média.

Úřady Náhorního Karabachu přistoupily na návrh ruských mírových sil na příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Součástí příměří by mělo být o stažení karabašské armády a těžké techniky z oblasti.

Boje vypukly poté, co ázerbájdžánské síly v úterý porušily příměří s Arménií a zahájily raketové a dělostřelecké útoky na Náhorní Karabach ležící mezi Arménií a Ázerbájdžánem. V hlavním městě Stěpanakertu byly slyšet sirény a palba z minometů. 

Představitelé Karabachu uvedli, že ázerbájdžánská armáda "porušila příměří po celé linii kontaktu a zahájila raketové a dělostřelecké údery". Popisují tuto situaci jako "velkou vojenskou ofenzivu".

Ázerbájdžán naopak uvedl, že se jedná o "protiteroristickou" operaci, která je reakcí na opakované útoky arménské armády na ázerbájdžánské pozice. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany zdůrazňuje, že tato operace je zaměřena výhradně na vojenské cíle.

Podle BBC ale útoky postihly také obytné oblasti města, včetně sousedících budov. Boje si vyžádaly nejméně 27 mrtvých životů včetně dvou civilistů. Ázerbájdžán už dříve uvedl, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad desítkami vojenských pozic, a dodal, že operaci ukončí, až separatisté složí zbraně Řekl to prezident Ilham Alijev v telefonátu s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval dnes dopoledne k okamžitému ukončení bojů. Podobné výzvy zveřejnily i Spojené státy, Francie či Rusko. "Generální tajemník apeluje na okamžité ukončení bojů, deeskalaci situace a důslednější dodržování příměří z roku 2020 a principů mezinárodního práva," řekl Guterresův mluvčí Stéphane Dujarric.

Americká a ruská diplomacie také vydaly výzvy k okamžitému zastavení bojů v Náhorním Karabachu. Francie požádala o jednání na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Náhorní Karabach byl historicky osídlen převážně Armény, ačkoli v okolních nížinách převažovalo ázerbájdžánské obyvatelstvo. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a následující válce se Náhorní Karabach stal místem konfliktu mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

Příměří uzavřené v roce 1994 ukončilo aktivní boje, ale konflikt zůstal nerozřešený. Náhorní Karabach je fakticky samostatnou entitou, která však není mezinárodně uznávaným státem. Po konfliktu v 90. letech je oblast kontrolována arménskými ozbrojenými silami a má svou vlastní správu.

Republika Náhorní Karabach je uznávána pouze několika státy, zatímco Ázerbájdžán považuje toto území za svou součást a za okupované arménskými silami. Konflikt kolem Náhorního Karabachu zůstává jedním z nejkomplikovanějších a nevyřešených konfliktů v regionu.

Nejnovější zprávy