Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Blouznící Putin tvrdí, že byl „podveden Západem“ a přinucen k invazi na Ukrajinu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Blouznící Putin tvrdí, že byl „podveden Západem“ a přinucen k invazi na Ukrajinu

Jana Procházková

11. září 2023 0:37

Vladimir Putin

V ruské státní televizi ruský prezident tvrdil, že ho jeho západní nepřátelé záměrně vyprovokovali, když chtěli, aby vyhlásil válku svému sousedovi. Píše o tom britský deník Express.

Blouznící Vladimir Putin prohlásil, že byl Západem k invazi na Ukrajinu "přinucen". Ve vysílání ruské státní televize Putin prohlásil, že kvůli tajnému plánu nepřátel na zničení ruské ekonomiky a "technologické suverenity" neměl jinou možnost než invazi provést.

Nestydatě prolhaný vůdce před svým národem ve vysílání dokonce připustil, že se předpovědi Ruska o tom, co se stane, "naplnily", čímž si opět poskytl vlastní ospravedlnění invaze.

Bezostyšně se zasmál a řekl: "Naše předpovědi se potvrdily... Vše se stalo tak, jak bylo řečeno."

Pokračoval: "Také nás vyprovokovali k tomuto konfliktu na Ukrajině a využili ho - myslím, že to udělali záměrně - k vytvoření dalších podmínek, aby omezili náš ekonomický růst a zabránili rozvoji Ruska."

Po celou dobu konfliktu na Ukrajině, který označuje jako speciální vojenskou operaci, Putin důsledně obviňuje z války všechny kromě sebe.

Nejnovější zprávy z Ruska přicházejí v době, kdy jeden z vojenských analytiků naznačil, že Rusko "již nepředstavuje hrozbu" a Ukrajina již není ve spojení se Západem.

Od invaze v únoru 2022 obdržel Kyjev bezprecedentní vojenskou podporu, která mu pomáhá bojovat proti ruským silám. Začátkem letošního léta premiér Rishi Sunak a americký prezident Joe Biden zdůraznili "neochvějnou podporu" Ukrajině.

Nyní se však objevují otázky, zda je tento postoj v nejlepším zájmu Británie, Spojených států a dalších členů NATO. Zejména vzhledem k obrovským finančním nákladům na tuto podporu, píše server.

Sean Bell, bývalý vicemaršál letectva RAF a pracovník ministerstva obrany (MO) naznačuje, že válka oslabila Rusko do té míry, že "již nepředstavuje pro Evropu významnou hrozbu". Dodal: "Krutá realita je taková, že cíle Ukrajiny již nejsou v souladu s jejími podporovateli."

Nejnovější zprávy