Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Putinovi hrozí, že ho FSB vydá Haagu! Co se děje?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putinovi hrozí, že ho FSB vydá Haagu! Co se děje?

Jana Procházková

5. září 2023 11:39

Vladimir Putin

Vladimíru Putinovi po odchodu z funkce nikdo neposkytne imunitu, čímž se vystavuje riziku, že ho mezinárodní společenství zatkne, dozvěděl se britský Express.

Vladimir Putin může být letos donucen k rezignaci a roste v Rusku obava, že by ho jeho spojenci mohli vydat mezinárodním prokurátorům, uvedl expert britskému deníku.

Tato zpráva přichází v době, kdy ruský prezident pokračoval v diplomatické hře při setkání se svým tureckým protějškem Tayyipem Erdoganem, aby projednal dohodu o černomořském obilí.

Erdogan prohlásil, že dohoda, která byla původně sjednána v loňském roce a počátkem letošního roku 2023 zkrachovala, bude brzy obnovena a pomůže zmírnit celosvětovou potravinovou krizi.

Spolu s některými členy svého nejbližšího okolí uskutečnil Putin v posledních měsících několik diplomatických setkání, většinou s neutrálními a spojeneckými osobnostmi z celého světa, v naději, že si zajistí přízeň v místech, jako je Afrika, a posílí stávající vztahy s lidmi, jako je Erdogan.

Svět se však možná dočká toho, že tyto rozhovory povede jiná osoba poté, co doktor Jurij Felštinskij prohlásil, že Putin odstoupí buď koncem roku 2023, nebo začátkem roku 2024 - což ho uvrhne do velmi obtížné pozice.

Věří, že příštího ruského prezidenta vybere Federální bezpečnostní služba (FSB), a Putinovi tak nezbude než před prezidentskými volbami v příštím roce odstoupit.

"Rezignace před koncem funkčního období je v Rusku běžná," řekl. "Má to však jeden háček: když Boris Jelcin v roce 1999 odcházel z funkce, Putin podepsal dekret, který mu poskytl imunitu před pronásledováním.

"Až Putin odejde, nikdo to za něj neudělá, protože je na něj vydán mezinárodní zatykač."

Zatykač na Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Marii Alexejevnu Lvovou-Belovou vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) začátkem letošního roku poté, co vyšly najevo důkazy o masových deportacích dětí z Ukrajiny do Ruska.

Dr. Felštinskij sice uvedl, že nevěří, že by Putinovo okolí mohlo poslat do Haagu, ale "právě toho se bude bát".

Nejnovější zprávy