Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Borrell žádá v Gaze humanitární příměří, aby byla poskytnuta pomoc obyvatelům

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Borrell žádá v Gaze humanitární příměří, aby byla poskytnuta pomoc obyvatelům

Lenka Kučerová

23. října 2023 13:02

Josep Borrell

Z pohledu Evropské unie je nejnaléhavější prioritou v rámci blízkovýchodního konfliktu dodání humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy, které bylo postiženo izraelskými útoky. Zdůraznil to vůdce evropské diplomacie Josep Borrell před zasedáním ministrů zahraničí členských zemí. 

Borrell podotkl, že vyhlášení humanitárního příměří by bylo zásadní pro zlepšení situace. Setkání ministrů zahraničí se koná v Lucemburku v době, kdy OSN a humanitární organizace varují před katastrofálními důsledky izraelské blokády Pásma Gazy, která byla zavedena v reakci na brutální útoky palestinského hnutí Hamás na izraelském území.

Josep Borrell prohlásil, že je "nezbytné vyhlásit humanitární příměří, aby byla poskytnuta pomoc a rozdělena obyvatelům Pásma Gazy." Téma příměří bude jedním z hlavních bodů dnešního jednání ministrů zahraničí, které se bude zabývat nejen situací na Blízkém východě, ale také pokračující ruskou agresí vůči Ukrajině a situací mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Možnost vyhlášení příměří v izraelsko-palestinském konfliktu bylo diskutováno i mezi dalšími ministry, přičemž někteří poukázali na složitost tohoto procesu. Situace v Pásmu Gazy se zhoršuje, a obyvatelé podle humanitárních organizací naléhavě potřebují dodávky pomoci. Omezený přístup k pitné vodě vede k šíření nemocí jako jsou plané neštovice, svrab a střevní onemocnění.

Philippe Lazzarini, generální komisař Agentury OSN pro pomoc a práci palestinských uprchlíků na Blízkém východě, nazval situaci v Pásmu Gazy "humanitární krizí" a zdůraznil, že tam rychle dochází elektřina, voda, potraviny a léky. Generální tajemník OSN, António Guterres, vyzval ke snaze omezit násilí, zajištění neomezené humanitární pomoci civilistům v Pásmu Gazy a propuštění všech rukojmích unesených z Izraele.

Počet obětí na obou stranách konfliktu překročil 5500, a OSN uvedla, že od začátku izraelských útoků bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Nejnovější zprávy