Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Šokující zpráva z EU: Sankce na Izrael chce zavést belgická vicepremiérka

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Šokující zpráva z EU: Sankce na Izrael chce zavést belgická vicepremiérka

Jana Procházková

9. listopadu 2023 5:08

Petra De Sutter

Belgická vicepremiérka Petra De Sutter předložila nečekaný návrh, ve kterém vyzvala belgickou vládu k zavedení sankcí vůči Izraeli. Tento krok zdůvodnila v souvislosti s ostřelováním Pásma Gazy, které považuje za nehumánní. De Sutterová je členkou belgické Strany zelených.

Belgická vicepremiérka Petra De Sutter přednesla neočekávaný návrh, ve kterém žádala, aby Belgie zavedla sankce proti Izraeli.

Současně vyzvala Evropskou unii, aby ukončila svou podporu pro židovský stát. De Sutterová, která je členkou Strany zelených, zveřejnila svůj požadavek na sociálních sít X (dříve Twitter). "Je načase uvalit sankce na Izrael. Vzhledem k válečným zločinům v Pásmu Gazy Izrael ignoruje mezinárodní výzvy k příměří," prohlásila.

Vicepremiérka rovněž zdůraznila význam nařízení sankcí na osoby a firmy, které podporují teroristické hnutí Hamás. Izraelskou reakci na útok Hamásu, který teroristé provedli v sobotu 7. října, nyní označuje za nadměrně přehnanou, jak uvedl portál Politico.

Hamás v sobotu 7. října 2023 překročil hranice s Izraelem a způsobil masakr, při kterém zahynulo 1 400 lidí. Izraelská tvrdá odveta zahrnuje také bombardování hustě obydlené Gazy. Kritika směřuje zejména k ostřelování civilních objektů v Gaze. Nicméně je třeba poznamenat, že Hamás často využívá nemocnice, školy a mešity jako lidské štíty, což podle mezinárodního práva tyto objekty de facto zařazuje mezi legitimní vojenské cíle.

Nejnovější zprávy