Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 22. října 2024

Svátek slaví Sabina, zítra Teodor

Hamás nabízí propuštění 70 žen a dětí výměnou za pětidenní příměří

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Hamás nabízí propuštění 70 žen a dětí výměnou za pětidenní příměří

Lenka Kučerová

14. listopadu 2023 14:40

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí oznámilo katarským vyjednavačům, že je připraveno propustit 70 žen a dětí, které jsou drženy v zajetí v Pásmu Gazy. Tato akce by měla být součástí dohody o pětidenním příměří s Izraelem. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu, Abú Ubajdá, zdůraznil, že příměří by mělo zahrnovat úplný klid zbraní a umožnit nerušený přísun humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Hamás obvinil Izrael z neochoty a vyhýbání se dohodě. Podle mluvčího Abú Ubajdá bylo již minulý týden navrženo propuštění žen a dětí z řad nepřátelských zajatců výměnou za 200 palestinských dětí a 75 žen, které jsou drženy izraelskými úřady.

Později Hamás oznámil pozastavení jednání o propuštění rukojmích, kteří jsou zadržováni od útoku na Izrael ze 7. října. Toto rozhodnutí hnutí zdůvodnilo izraelským bombardováním nemocnice Al Shifa v Gaze.

Pozastavení jednání ze strany Hamásu přišlo krátce poté, co izraelský nálet zničil kardiologické oddělení nemocnice Al Shifa, největšího zdravotnického zařízení v Pásmu Gazy. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že nedojde k příměří, dokud nebudou propuštěni izraelští rukojmí. Hamás vyžaduje osvobození 6000 palestinských vězňů výměnou za propuštění rukojmích.

Izrael zdůrazňuje, že pozemní operace v pásmu Gazy bude zrušena až po propuštění všech zajatců a jejich následném vzdání se. Spojené státy ale spolu s dalšími zeměmi a organizacemi ale volají po alespoň částečném zastavení bojů v Pásmu Gazy.

Nejnovější zprávy