Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu, vzkázal Senát do světa

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu, vzkázal Senát do světa

Andrea Malá

18. října 2023 19:22

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Česko plně podporuje právo Izraele na sebeobranu, usnesli se dnes senátoři. V rámci své schůze se zabývali děním v Izraeli, kde od soboty 7. října, kdy radikálové z hnutí Hamás vpadli na cizí území a vraždili nevinné civilisty, zemřely tisíce lidí na obou stranách konfliktu. Nově je mezi oběťmi i jeden český občan. 

Horní komora parlamentu se dále usnesla, že uznává legitimní aspirace Palestinců na sebeurčení, které ale nereprezentuje hnutí Hamás. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) má o obsahu usnesení informovat stranického kolegu a předsedu vlády Petra Fialu.

Hamás podle senátorů nenabízí palestinskému lidu nic jiného než další teror a krveprolití. Zákonodárci mají za pochopitelné, že vraždění, mučení a únosy rukojmích nezůstanou bez reakce ze strany Izraele.

Česko dnes oznámilo, že mezi oběťmi běsnění radikálů je i český občan. Nejhorší možnou zprávou přinesly jako první novinky.cz. "Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu byl i 22letý Čecho-izraelec, který byl v Izraeli na návštěvě přítelkyně. Od rodiny víme, že byl zastáncem míru a toho, aby neumírali civilisté ani v Izraeli, ani v Gaze," sdělil webu mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

K vpádu teroristů z Pásma Gazy do Izraele došlo v sobotu 7. října. Téhož dne přišel český občan o život v kibucu Nirim. Přívrženci Hamásu celkem povraždili stovky lidí, další desítky jich odvezli pryč a stále je drží jako rukojmí. 

"Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat," uvedlo ministerstvo na síti X.

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). "Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním," napsal

Nejnovější zprávy