Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Český USAR tým poletí do Maroka, bude hledat oběti zemětřesení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Český USAR tým poletí do Maroka, bude hledat oběti zemětřesení

Lenka Kučerová

10. září 2023 21:26

USAR tým

Speciální český USAR tým hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách dnes večer odletí do Maroka zasaženého zemětřesením. Hasiči to dnes uvedli na sociální síti X.

Dnes večer odletí vojenské letouny Armády České republiky s týmem hasičů USAR (Urban Search and Rescue) do Maroka, které bylo postiženo nedávným zemětřesením.

Katastrofa, která zasáhla tuto zemi, si vyžádala více než dva tisíce lidských životů. Tým hasičů vyjíždí na pomoc na základě žádosti marockých úřadů.

O vyslání pomoci původně informovala na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS), hasiči ale obratem uvedli, že oficiální žádost Maroka neobdrželi.

Později k večeru ale dorazila oficiální žádost od marockých úřadů a hasiči tak vypraví tým specializovaný na vyhledávání a záchranu osob. 

Zemětřesení, jehož magnituda dosáhla 6,8 stupňů, se odehrálo nedaleko populárního turistického města Marrákeš a bylo nejsilnějším zemětřesením, které Maroko zažilo za poslední století.

Zahynulo při něm nejméně 2000 lidí a tisíce dalších byly zraněny, z nichž mnoho je v kritickém stavu.

Maroko vyhlásilo státní smutek a dostalo nabídku na mezinárodní pomoc. Němečtí pracovníci civilní ochrany se připravují na poskytnutí pomoci, a stejně tak učinila Británie. 

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres vyjádřil soustrast a přeje brzké uzdravení zraněným. OSN je připravena poskytnout podporu obyvatelstvu. Podobnou pomoc nabídla Maroku i Evropská komise.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanem Ghebreyesus označil zemětřesení za bolestné a vyjádřil ochotu WHO poskytnout podporu v oblasti zdravotních potřeb.

Nejnovější zprávy