Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Zemětřesení v Maroku si vyžádalo nejméně 2000 obětí. Jejich počet stále narůstá

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemětřesení v Maroku si vyžádalo nejméně 2000 obětí. Jejich počet stále narůstá

Lenka Kučerová

10. září 2023 8:45

Ilustrační foto

Podle marockého ministerstva vnitra si zemětřesení, které zasáhlo centrální Maroko v pátek večer, vyžádalo nejméně 2000 obětí na životech. Dalších 2000 osob bylo zraněno, z toho 1400 lidí je v kritickém stavu. Zemětřesení se odehrálo v marockém pohoří Vysoký Atlas v pátek večer.

Samotné zemětřesení trvalo přibližně 20 sekund a vyvolalo paniku mezi obyvateli v Marrákeši, Agadiru a dalších měst. Otřesy byly cítit i v Rabatu a Casablance, ačkoli slabší. Očekává se, že počet mrtvých poroste poté, co se záchranáři dostanou k nejvíce postiženým oblastem. 

K záchranným operacím byly mobilizovány záchranné složky i armáda. Většina obětí se nachází v horských oblastech, kam směřují nákladní vozy s dekami, lůžky a osvětlením. Záchranné práce ztěžuje terén a dopravní zácpy, které vznikly v důsledku sesuvu kamení na silnicích.

Maroko vyhlásilo státní smutek a dostalo nabídku na mezinárodní pomoc. Němečtí pracovníci civilní ochrany se připravují na poskytnutí pomoci, a stejně tak učinila Británie. 

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres vyjádřil soustrast a přeje brzké uzdravení zraněným. OSN je připravena poskytnout podporu obyvatelstvu. Podobnou pomoc nabídla Maroku i Evropská komise.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanem Ghebreyesus označil zemětřesení za bolestné a vyjádřil ochotu WHO poskytnout podporu v oblasti zdravotních potřeb.

Nejnovější zprávy