Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Nejsilnější zemětřesení za posledních sto let. Počet obětí v Maroku rychle roste. V oblasti je i 200 Čechů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nejsilnější zemětřesení za posledních sto let. Počet obětí v Maroku rychle roste. V oblasti je i 200 Čechů

Lenka Kučerová

9. září 2023 8:17 | Aktualizováno: 9. září 2023 16:48

Ilustrační foto

Silné zemětřesení, které v sobotu večer zasáhlo Maroko, si vyžádalo nejméně 1037 obětí. Dalších 1204 lidí bylo zraněno, z toho 721 je v kritickém stavu, uvedlo dnes odpoledne marocké ministerstvo vnitra. Informují světové agentury AFP, AP, DPA a CNN

Očekává se, že počet obětí se bude dále zvyšovat. Záchranáři se do odlehlých oblastí dostávají jen postupně, podle úřadů je většina škod mimo města.

K zemětřesení o síle 6,8 stupně došlo v pátek necelou hodinu před půlnocí místního času. Došlo k němu v pohoří Atlas 70 kilometrů jihozápadně od turisty postiženého města Marrákeš. Krátce poté přišel následný otřes o síle 4,9 stupně. Tyto otřesy byly nejsilnější za posledních sto let a ve městě Marrákeš zničily řadu budov. Mnoho obyvatel bylo navíc nuceno strávit noc na ulicích kvůli strachu z dalších otřesů. Královské marocké ozbrojené síly varovaly, že riziko dalších otřesů stále trvá. Americký geologický ústav (USGS) označil toto zemětřesení za nejsilnější v této části severní Afriky za posledních 100 let.

Zemětřesení se odehrálo v pohoří Vysoký Atlas v Maroku krátce po 23. hodině místního času (22. hodině SEČ) a mělo relativně malou hloubku 18,5 kilometru. Epicentrum se nacházelo asi 72 kilometrů jihozápadně od Marrákeše, který je známý jako turistická destinace. 

Incident vyvolal paniku mezi obyvateli měst, jako jsou Marrákeš, Agadir, Rabat a Casablanca, přičemž otřesy byly cítit v celém regionu. K záchranným operacím vláda povolala záchranné složky i armádu, nejvíce ale byly zasaženy horské oblasti v těžko přístupném terénu.

Otřesy zdevastovaly horské vesnice a zničily nebo poškodily mnoho budov, včetně památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO.

Záběry na sociálních sítích ukazují trosky a lidi prchající z budov. V obavách z dalších zemětřesení mnozí strávili noc venku.

Nejsilnější zemětřesení v Maroku za posledních sto let bylo cítit v okruhu 400 kilometrů. Lidé byli ze spánku vytrženi také ve Španělsku a Portugalsku. Zemětřesení bylo cítit také v Alžírsku.

Nejsou žádné zprávy o škodách nebo obětech na životech.

V oblasti zasažené zemětřesením v Maroku se nachází také několik Čechů. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je momentálně v Maroku přibližně 200 českých turistů na dovolené. "Situace je různá. Někteří jsou v letoviscích na severu země, kde zemětřesení nepocítili a nemají zájem se vrátit. Další část navštívila těžce zasažený Marrákeš," uvedl Papež.

Lidé v Marrákeši jsou naštěstí živí a zdraví, ale kvůli zemětřesení nemohou využívat plánované služby a někteří z nich se proto rozhodli kontaktovat cestovní kanceláře s žádostí o návrat. Vzhledem k tomu, že marocká letiště, včetně toho v Marrákeši, stále fungují, s drobnými zpožděními, není problém najít místa v letadlech pro ty, kteří se rozhodnou vrátit.

Mezi českými turisty v Marrákeši byli i dva, kteří se neozývali své cestovní kanceláři. Naštěstí se později ukázalo, že jsou v pořádku. "Hotel nám potvrdil, že jsou oba dva v pořádku. Pouze se nám nemohli dovolat, protože nebyl signál," sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Americká geologická služba USGS upozornila, že páteční noční zemětřesení bylo v této oblasti neobvykle silné. "Zemětřesení této velikosti jsou v regionu neobvyklá, ale ne neočekávaná. Od roku 1900 se v okruhu 500 km od tohoto zemětřesení neobjevilo žádné zemětřesení silnější než 6. stupně Richterovy škály," uvedla USGS.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) se k tragédii vyjádřil na sociální síti X, dříve známé jako Twitter. "Myslím na všechny, kteří v této katastrofě přišli o své milované. Posílám marockému lidu své kondolence," napsal Lipavský.

Stejně tak vyjádřil lítost i premiér Petr Fiala (ODS). "Upřímnou soustrast rodinám obětí a hodně sil všem, kteří přišli o svoje domovy. Česká republika je připravena vyslat do Maroka potřebnou pomoc," napsal Fiala na X.

To potvrdili i hasiči, kteří v sobotu večer odletí do Maroka. "Do Maroka odletí večer dvoučlenný tým příslušníků HZS ČR, který pomůže vyhodnotit situaci a na místě přímo v Marrákeši. Jejich úkolem bude dohodnout případné nasazení českého HUSAR rýmu v zemětřesením postižené oblasti. Vše připravujeme tak, aby mohl těžký tým vyrazit na pomoc bezprostředně po jeho vyžádání," uvedli hasiči.

Nejnovější zprávy