Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Čeští hasiči zrušili pohotovost. USAR tým do Maroka nepošlou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Čeští hasiči zrušili pohotovost. USAR tým do Maroka nepošlou

Lenka Kučerová

12. září 2023 14:22

USAR tým

Čeští hasiči nyní nepočítají s vysláním speciálního USAR týmu do Maroka, které bylo zasaženo nedávným zemětřesením. Pohotovost týmu byla zrušena, protože do dnešního poledne nedostali oficiální souhlas od marockých úřadů. 

Ničivé zemětřesení zasáhlo Maroko v pátek večer a český USAR (Urban Search and Rescue) tým, specializující se na vyhledávání v sutinách, byl v pohotovosti od soboty. Pak ji ale zrušil.

"Rušíme pohotovost českého USAR týmu. Neobdrželi jsme z Maroka oficiální souhlas s jeho nasazením. Pomoc záchranných týmů má skutečně smysl v nejbližších hodinách a dnech, protože s každým dalším dnem se už šance na záchranu životů rapidně snižují. Nevylučujeme případnou humanitární pomoc (např. stany, přikrývky), pokud o ni Maroko požádá," uvedli hasiči na twitteru.

Maroko dostalo nabídky humanitární a jiné podpory od zhruba 60 zemí, ale marocká vláda zatím některé formy pomoci odmítla. Někteří odborníci a politici však spekulují o politických důvodech této odmítnutí.

Maroko, které bylo v pátek zasaženo silným zemětřesením, dosud přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE). Další země, včetně Francie, Spojených států, Izraele, Turecka, Kuvajtu a Alžírska, také vyjádřily svou ochotu poskytnout pomoc.

Silné zemětřesení o síle 6,8 stupňů zasáhlo Maroko v pátek večer a jedná se o nejsilnější otřesy, které zemi postihly minimálně od roku 1900. Epicentrum se nacházelo jihozápadně od historického města Marrákeš. Aktuální bilance obětí podle místních médií stoupla na 2800 mrtvých a 2500 zraněných.

Maroko čelí časovému tlaku, protože zemětřesení zasáhlo obtížně dostupné oblasti, což komplikuje záchranné práce, a počet obětí pravděpodobně nadále vzroste. Úřady dosud nevyslovily odhady ohledně počtu pohřešovaných.

Balvany uvolněné zemětřesením často blokují silnice a cesty do nejvíce postižených oblastí. Zemětřesení také způsobilo značné škody na kulturním dědictví, včetně poškození budov ve starém městě Marrákeše, které je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Historická mešita Tin Mal z 12. století, ležící v odlehlé horské oblasti blíže epicentru, byla také vážně poškozena.

Přeživší nyní kritizují vládu za pomalou reakci. Vláda však tvrdí, že posiluje pátrací a záchranné týmy, zajistila dodávky pitné vody a distribuuje potraviny, stany a deky. Přesto mnoho zemí stále čeká na oficiální žádost, aby mohly poslat své záchranné týmy do Maroka.

Nejnovější zprávy