Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Co si Češi skutečně myslí o NATO? Nový průzkum odhalil, kolika lidem členství vyhovuje

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Co si Češi skutečně myslí o NATO? Nový průzkum odhalil, kolika lidem členství vyhovuje

Lenka Kučerová

18. září 2023 22:15

NATO

Více než dvě třetiny Čechů jsou spokojeny s členstvím České republiky v Severoatlantické alianci (NATO), i když došlo k mírnému poklesu ve srovnání s loňským rokem. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 

Aktuálně vyjádřilo spokojenost s členstvím v NATO 67 procent dotázaných, zatímco 26 procent se cítí nespokojeno. Spokojenost s NATO je větší u voličů současných vládních stran, zatímco voliči komunistů a opozičního hnutí SPD jsou méně spokojení.

V porovnání s průzkumem z loňského jara došlo ke snížení podílu spokojených o šest procentních bodů, avšak i přes tento pokles je podíl spokojených stále vyšší než ve všech předchozích letech od roku 1999.

Přibližně polovina respondentů souhlasila s tvrzením, že NATO je zárukou nezávislosti ČR, zatímco dvě pětiny viděly členství v alianci jako formu podřízenosti cizím mocnostem.

Většina průzkumů provedených od roku 2000 ukazuje, že více Čechů vnímá členství v NATO jako formu podřízenosti. Pouze v několika výzkumech byly podíly zastánců a odpůrců vyrovnané.

Významný zlom přinesl rok 2020, kdy začalo převládat přesvědčení, že NATO je zárukou nezávislosti ČR, což bylo potvrzeno i v průzkumech z let 2022 a 2023.

Co se týče potřebnosti aliance v současné době, 72 procent Čechů je přesvědčeno o její důležitosti, zatímco pětina dotázaných si myslí, že NATO je zbytečné, a zbytek se k otázce nemohl vyjádřit.

Nejnovější zprávy