Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Švédsko v NATO? Turecko pokročilo s ratifikací, Erdogan ji předložil parlamentu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Švédsko v NATO? Turecko pokročilo s ratifikací, Erdogan ji předložil parlamentu

Andrea Malá

23. října 2023 17:30

NATO

Švédsko se přiblížilo vytouženému členství v Severoatlantické alianci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes předložil parlamentu protokol o ratifikaci vstupu skandinávské země do NATO.  

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do aliance společně, reagovaly tak na ruskou agresi vůči sousední Ukrajině, která začala na konci února 2022. Helsinky nicméně již dosáhly toho, že se staly 31. členem NATO. 

Stockholm stále čeká na ratifikaci ze strany Ankary a Budapešti. Erdoganova prezidentská kancelář dnes uvedla, že protokol o přistoupení Švédska k NATO byl podepsán hlavou státu a předložen parlamentu ke schválení.

Maďarsko zatím s procesem nikterak zásadně nepokročilo. Premiér Viktor Orbán před několika týdny naznačil, že nevnímá ratifikaci švédského vstupu do aliance jako naléhavou věc. Postěžoval si přitom na dokumentární film zpochybňující úroveň maďarské demokracie. 

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zase na začátku října vyzval Stockholm k obnovení respektu v bilaterálních vztazích. Pokud k tomu dojde, parlament by mohl proces urychlit. 

Nejnovější zprávy