Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Druhý den války v Izraeli: Počty mrtvých a zraněných stoupají do tisíců

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Druhý den války v Izraeli: Počty mrtvých a zraněných stoupají do tisíců

Lenka Kučerová

8. října 2023 15:38

Izraelská armáda

Válka v Izraeli, na kterou palestinské hnutí Hamás podniklo v sobotu rozsáhlý raketový útok, pokračuje druhým dnem. Do konfliktu se zapojilo radikální hnutí Hizballáh, které dnes ráno podniklo minometnou palbu z Libanonu směrem na sever Izraele. 

Izraelská vláda podle médií oficiálně vyhlásila válečný stav. Reaguje tak na "smrtící teroristický útok z Pásma Gazy," který se uskutečnil v sobotu. Premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že Izrael "důrazně pomstí" útok provedený palestinskými militanty.

Počty obětí na obou stranách konfliktu nadále rostou. Izrael eviduje nejméně 600 mrtvých a více než 2048 zraněných. Izraelské letectvo nadále provádí protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v pásmu Gazy zabito nejméně 313 Palestinců a 1990 lidí bylo zraněno.

Izraelské obranné síly oznámily, že Hamás drží desítky rukojmí. Podle informací z izraelského velvyslanectví ve Spojených státech bylo více než sto izraelských vojáků a civilistů zajato palestinskými radikály. 

Obětí útoku Hamásu je i několik cizinců. Bangkok Post s odvoláním na premiérku Sretthu Thavisinovou a ministryni zahraničí Parnpree Bahiddha-Nukara uvedl, že od soboty bylo uneseno 11 thajských občanů, dva byli zabiti a osm dalších zraněno. Spekuluje se i o úmrtí německých a amerických občanů.

Izraelské letectvo od začátku odvetných útoků zasáhlo 150 cílů, řekl BBC palestinský bezpečnostní zdroj. Má jít především o strategické budovy jako banky, továrny nebo domy vůdců Hamásu. 

Izrael přitom stále nemá své území plně pod kontrolou. Hamás je stále aktivní ještě v osmi oblastech. Izraelské jednotky síly tak zatím obnovily kontrolu nad 22 oblastmi.

Nejnovější zprávy