Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

"Izrael zničíme, jeho existence je nelogická." Šéf Hamásu hrozí opakováním krvavých útoků

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Izrael zničíme, jeho existence je nelogická." Šéf Hamásu hrozí opakováním krvavých útoků

Lenka Kučerová

2. listopadu 2023 10:29

Ghází Hamad

Ghází Hamad, představitel palestinského islamistického hnutí Hamás, nedávno poskytl rozhovor libanonské televizi, ve kterém hrozil opakováním útoku na Izrael, který radikálové provedli 7. října. V rozhovoru pro LBC TV deklaroval rozhodnutí Hamásu zničit Izrael a označil jeho existenci za "nelogickou".

Hamad prohlásil, že Izrael nemá na jejich území co dělat, a že je třeba tuto zemi odstranit, protože představuje bezpečnostní, vojenskou a politickou katastrofu pro arabský a islámský národ.

Kromě toho uvedl, že Hamás může pokračovat v útocích na Izrael, a že útok z 7. října byl pouze začátek, který mohou opakovat čtyřikrát, a je ochoten obětovat mučedníky. Tento rozhovor byl zprostředkován nevládní organizací Middle East Media Research Institute (MEMRI).

Hamad obhajuje své stanovisko tím, že palestinský národ je podle něj obětí okupace, a proto by neměl být za své akce odsuzován. Toto vyjádření vyvolalo ostrou kritiku, zejména proto, že existují důkazy, které naznačují, že Hamás nebránil útokům na civilisty.

Během izraelského bombardování Pásma Gazy podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo 8000 lidí a dalších 20 000 bylo zraněno. Izrael naopak odhaduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3000.

Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás téměř drží více než 240 rukojmích. OSN informovala, že od zahájení izraelského bombardování bylo vysídleno více než 600 000 obyvatel Pásma Gazy.
 

Nejnovější zprávy