Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Válka v Izraeli: Tanky IDF vjely do Pásma Gazy. Obří vojenská operace je na spadnutí?!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka v Izraeli: Tanky IDF vjely do Pásma Gazy. Obří vojenská operace je na spadnutí?!

Jana Procházková

26. října 2023 17:05

Izraelské tanky se přesouvají k zahájení ofenzívy v Gaze

V noci na čtvrtek Jeruzalém vyslal tanky do Pásma Gazy, ale armáda tvrdí, že to není začátek velké pozemní ofenzivy, kterou Izrael plánuje. Evakuace 200 000 obyvatel z pohraničí bude trvat nejméně do konce roku.

Tanky v noci prováděly dočasný zásah v rámci největší izraelské operace od začátku října na severním území Pásma Gazy. Podle informací listu Times of Israel měly tyto zásahy připravit půdu pro očekávaný rozsáhlý útok izraelských pozemních sil. Během těchto operací byla mimo jiné neutralizována infrastruktura protitankových řízených střel. Součástí příprav na větší vojenskou akci bylo také rozsáhlé bombardování území.

"Vzdušné údery představují pouze začátek," uvedl ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu citovaný televizí CNN.

Premiér také poprvé uznal, že tajné služby selhaly v jejich úkolu varovat před útoky radikálů ze 7. října, během kterých zahynulo 1 400 lidí a dalších 200 bylo uneseno. Dle informací BBC, která se odvolává na údaje od Hamásu, by mělo být na území Gazy asi 4 300 obětí. Většinu z nich si vyžádaly zmíněné nálety.

Po odvetných krocích Izraele se v Gaze zhoršuje humanitární situace a zdravotní péče se hroutí. Izrael také čelí problémům, protože evakuace obyvatel z blízkosti hranic s Gazou a Libanonem bude trvat do konce roku. Někteří z těchto lidí nemají kde zůstat a spí ve stanech. To naznačuje, že velká vojenská operace je stále blíž; Washington Post předtím odhadl, že by mohla trvat asi 50 dnů.

Premiér Petr Fiala navštívil Izrael a chce podpořit větší podporu Jeruzaléma. Na Západě Izrael získává podporu, zatímco Rusko sympatizuje s Palestinci. Palestinský vůdce Mahmúd Abbás se brzy setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě, jak uvedla agentura TASS.

Nejnovější zprávy