Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Jaké množství alkoholu je bezpečné? Vědci odpověděli na ožehavou otázku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jaké množství alkoholu je bezpečné? Vědci odpověděli na ožehavou otázku

Lenka Kučerová

20. září 2023 10:41

Ilustrační foto

Studie britských lékařů varuje před důsledky pravidelného pití alkoholu a tvrdí, že i malé množství alkoholu může způsobit zhoubné nádory, zejména u žen. Šéflékařka Sally Daviesová tak podle BBC popřela tradiční představu o tom, že sklenka červeného vína denně má prospěšné účinky na zdraví.

Daviesová tvrdí, že neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu, a upozorňuje na spojení mezi konzumací alkoholu a výskytem rakoviny. Říká, že čím více alkoholu pijeme, tím je vyšší riziko vzniku rakoviny. Osoby, které vypijí méně než 14 jednotek alkoholu týdně, jsou označeny za "nízké riziko".

Daviesová také odmítá názor, že sklenka červeného vína denně má pozitivní vliv na srdce. Místo toho zdůrazňuje, že pro zlepšení zdraví srdce jsou důležité opatření, jako je omezení kouření, kontrola cholesterolu a krevního tlaku.

Studie ukazuje, že riziko vzniku rakoviny prsu u žen stoupá s množstvím konzumovaného alkoholu. Například na 1000 žen připadá 109 případů rakoviny prsu u těch, které nepijí, ale stoupá na 126 případů u těch, které konzumují nejvýše 14 jednotek alkoholu týdně, a na 153 případů u těch, které konzumují 15 až 35 jednotek týdně.

Daviesová zdůrazňuje, že množství konzumovaného alkoholu hraje klíčovou roli, ačkoli není žádná bezpečná míra. Rovněž upozorňuje na riziko, kdy lidé dlouhodobě nepijí a pak kompenzují abstinenci velkým množstvím alkoholu. Nejrizikovějšími dny jsou například silvestrovské oslavy, kdy stoupá počet osob pod vlivem alkoholu.
 

Nejnovější zprávy