Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Nebezpečná sršeň asijská opět v Česku! Hmyzu si všimli díky hruškám

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nebezpečná sršeň asijská opět v Česku! Hmyzu si všimli díky hruškám

Andrea Malá

6. srpna 2024 16:21

Sršeň asijská, ilustrační fotografie.

Loni se v Česku poprvé objevila invazní sršeň asijská. V minulém týdnu už se s tímto druhém potýkali i na Opavsku, přičemž šlo o první ověřený výskyt ve Slezsku. Specialistovi se o víkendu podařilo tamní hnízdo blanokřídlého hmyzu zlikvidovat, informovala Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) na webu

K nálezu tentokrát došlo stranou velkých dopravních tepen. Pomohla všímavost místních, kteří na zahradě pozorovali netradičně vyhlížející hmyz, který se slétal na spadané hrušky.

"Hned druhý den jsme vyjeli na místo, sršně odchytávali, krmili a sledovali směr letu, abychom našli hnízdo. To se podařilo až specialistovi na blanokřídlý hmyz Luďku Šuldovi, který vytrasoval i minulý rok v říjnu sršní hnízdo v Plzni," uvedl Tomáš Görner z AOPK.

Sršně se ukryly v jalovci na zahradě téměř uprostřed vsi. Hnízdo bylo ještě relativně malé, mělo přibližně 25 centimetrů v průměru. Vchod byl z boku, což je pro sršeň asijskou typické. Okolí nálezu se pracovníci agentury chystají nadále monitorovat. 

"Klíčové je, aby se u nás sršeň asijská neuchytila, protože znamená nebezpečí pro přírodu i chovy včel. Vážím si toho, že jsou lidé všímaví, o všech třech dosavadních výskytech jsme se dozvěděli právě od místních a hnízda se podařilo dohledat a zlikvidovat. Invazní druhy znamenají nejen riziko pro naši přírodu, mnohdy mohou způsobit i značné ekonomické škody. Právě proto Ministerstvo životního prostředí připravuje speciální plány, jak jejich výskyt co nejvíce eliminovat," reagoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, je tmavší a bezpečně se pozná podle žlutě zbarvených konců končetin. Je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kulovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi.

Invazní druh byl zavlečen do Francie před dvaceti lety se zásilkou zboží z východní Asie. Následně se začal šířit západní Evropou. Předloni v létě se sršeň objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem.

Nejnovější zprávy