Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

V Česku se objevila sršeň asijská. Pro koho je nebezpečná?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V Česku se objevila sršeň asijská. Pro koho je nebezpečná?

Andrea Malá

6. října 2023 12:32

Sršeň asijská, ilustrační fotografie.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR potvrdila první výskyt asijské sršně na českém území. Kolemjdoucí si invazního druhu, který představuje nebezpečí hlavně pro včely, všimli ve čtvrtek v Plzni. 

Agentura sdělila, že spolupracuje s dalšími subjekty a podniká kroky, aby zamezila dalšímu šíření sršně. Klíčové je nyní nalezení a likvidace hnízda. Včelařská komunita byla o výskytu informována. 

"Včera jsme dostali zprávu, že na jednom místě v Plzni poletují velké sršně, zaslané fotografie svědčily o tom, že se pravděpodobně jedná o sršeň asijskou. Dnes jsme vyrazili na místo a  ověřili, že jde skutečně o tento invazní druh. Nyní se pokusíme najít hnízdo, kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost," řekl Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR. 

Komu hrozí nebezpečí?

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, je tmavší a bezpečně se pozná podle žlutě zbarvených konců končetin. Nebezpečná je hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Podle zkušeností ze zemí, kde jsou k dispozici dlouhodobé údaje (Portugalsko, Španělsko, Francie, Belgie), je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd. Podcenění situace v prvních letech výskytu vede k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci. 

Nejnovější zprávy