Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Netanjahu oznámil další fázi války v Izraeli. Armáda se připravuje na invazi do Gazy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Netanjahu oznámil další fázi války v Izraeli. Armáda se připravuje na invazi do Gazy

Andrea Malá

14. října 2023 19:31

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Na den přesně před týdnem vypukla válka mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, když teroristé vtrhli na izraelské území a povraždili stovky lidí, včetně dětí. Teď je na spadnutí další fáze odvetné operace izraelské armády. 

V průběhu soboty to nejprve naznačil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když navštívil vojáky nasazené na hranici s Pásmem Gazy. "Další fáze přichází," napsal na sociální síti.

Večer pak izraelská armáda vydala prohlášení, že její příslušníci se chystají na pozemní operace většího rozsahu. "IDF se připravuje na ofenzivu s pomocí stovek tisíc rezervistů," stojí v textu podle BBC. Čas invaze je strategicky utajován. Technika už má být i s obsluhou na místech, připravené je také letectvo a námořnictvo. 

Nynější etapa izraelsko-palestinského konfliktu vypukla na den přesně před týdnem, když radikálové z hnutí Hamás pronikli z Pásma Gazy na území Izraele, kde během teroristického útoku vraždili a brali rukojmí, přičemž desítky jich stále drží neznámo kde.

Izrael zaznamenal do této chvíle 1300 obětí, většinou civilních. Poslední údaje od palestinské samosprávy hovoří o 2215 mrtvých v Pásmu Gazy, jsou mezi nimi i ženy a děti. Dalších více než osm tisíc osob utrpělo zranění. 

Nejnovější zprávy