Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Nové ceny i jednodenní kupon. Dálniční známky se v roce 2024 výrazně změní

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nové ceny i jednodenní kupon. Dálniční známky se v roce 2024 výrazně změní

Lenka Kučerová

12. prosince 2023 11:52

Ilustrační foto

Ceny dálničních známek se v příštím roce změní. Od 1. ledna také bude možné všechny typy dálničních známek zakoupit pouze s třicetidenním předstihem a od března půjde nově zakoupit i jednodenní známku.

Podle informací dostupných na webu edalnice.cz bude od 1. ledna 2024 možné zakoupit všechny typy dálničních známek s třicetidenním předstihem. Od března bude také možné zakoupit jednodenní známku, platnou do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena.

Vozidla s přidělenou speciální poznávací značkou začínající písmeny EL již nebudou automaticky osvobozena od placení dálničního poplatku. Rozhodující bude hodnota emisí CO2, která, pokud bude nulová, automaticky vytvoří nárok na osvobození od poplatku.

Cena roční známky, třicetidenního a desetidenního kuponu je momentálně 1500 Kč, 440 Kč a 310 Kč. Od Nového roku dojde ke změnám cen těchto tarifů. Zatímco roční dálniční známka zdraží na 2300 Kč, měsíční a desetidenní kupon zlevní o 10 resp. 40 Kč, na 430 Kč a 270 Kč.

1. března 2024 také dojde k propojení systému s Registrem silničních vozidel. Například v případě změny registrační značky vozidla tak nově nebude nutné podávat oznámení o změně, pokud jsou v registru dostupné informace o původní i nové značce.

Od března budou zavedeny i ekologické ceny. Eko cena 25 % se bude vztahovat na vozidla s pohonem Plug-in hybrid a emisemi CO2 maximálně 50 g na kilometr. Eko cena 50 % bude platit pro vozidla poháněná zemním plynem nebo biometanem v kombinaci s jiným palivem.

Nejnovější zprávy