Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

OBRAZEM: Dánská královna Markéta II. Takhle jste ji dosud neviděli

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

OBRAZEM: Dánská královna Markéta II. Takhle jste ji dosud neviděli

Jana Procházková

14. ledna 2024 15:58

Princezna Markéta v srpnu 1966 Video

V neděli odpoledne Dánská královna Margrethe II. oficiálně potvrdila svou abdikaci. Po 52 letech na trůnu tuto rozhodnutí oznámila v den výročí svého nástupu na královský post. Její syn Frederik X. se stal novým králem, a tisíce lidí v Kodani se sešly, aby svědky tohoto historického okamžiku. Osmatřicetiletá panovnice v posledním dni minulého roku oznámila svůj záměr "předat odpovědnost mladší generaci" ve svém projevu k zemi.

Dánská královna Margrethe II. přijela na setkání s vládním kabinetem v Kodani v kočáře. Odstoupení z trůnu oficiálně podepsala krátce po druhé hodině odpoledne. Tato událost znamená první dobrovolné odstoupení dánského panovníka z trůnu za téměř 900 let.

Na balkoně paláce Christiansborg v Kodani byl ve 15 hodin novým králem formálně prohlášen 55letý syn Margrethe II., Frederik. S celou rodinou následně pozdravil dav poddaných, kteří se sešli v centru Kodaně, aby byli svědky této historické události. Tisícovky lidí se sešly, aby přivítaly novou éru na dánském trůnu.

Nejnovější zprávy