Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

Záhadné poměry v Dánsku: Markéta II. abdikovala, přesto zůstává královnou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Záhadné poměry v Dánsku: Markéta II. abdikovala, přesto zůstává královnou

Lenka Kučerová

14. ledna 2024 16:51

Markéta mává davu z balkonu radnice v Kodani během oslav zlatého jubilea, 2022

Královna Markéta II. dnes abdikovala a trůn převzal její syn, dříve princ a dnes už král Frederik. Přesto nemá země pouze jednoho krále, jako je tomu například v Británii, ale hned dva.

Nyní má Dánsko "dva panovníky", krále i královnu. Markéta II. si totiž nadále ponechává titul královny a může zastupovat svého syna v zahraničí nebo v případě jeho nepřítomnosti. Korunní princ a dědic trůnu, 18letý Christian, nyní nese titul korunního prince a vystřídá svého otce Frederika v této roli.

Dnes se před dánským parlamentem sešlo mnoho lidí z celé země, která byla zdobená červeno-bílými vlajkami. Obchody vystavovaly fotografie Markéty a Frederika ve svých výlohách, a malé dánské vlaječky zdobily městské autobusy. Královská stráž předvedla svou každodenní přehlídku v centru dánské metropole, přičemž byla oblečena ve slavnostních červených uniformách místo obvyklých černých.

Prohlášení o abdikaci, které přišlo v poslední den minulého roku, bylo pro dánský národ překvapením. Informace o svém úmyslu rezignovat sdělila královna Markéta II. i korunnímu princi Frederikovi a jeho mladšímu bratrovi Joachimovi pouhé tři dny před oficiálním oznámením, jak uvedl deník Berlingske s odvoláním na královský palác.

Královna Markéta II. je aktuálně nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě, vládla od ledna 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Její úloha byla převážně ceremoniální, a změnu názoru na celoživotní úlohu královny pravděpodobně přinesly zdravotní problémy. V únoru loňského roku podstoupila operaci zad a ke svým královským povinnostem se vrátila až v dubnu. Dánsko je jednou z nejstarších monarchií na světě. 

Nejnovější zprávy