Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Pásmo Gazy čelí největšímu útoku od začátku války s Izraelí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pásmo Gazy čelí největšímu útoku od začátku války s Izraelí

Lenka Kučerová

27. října 2023 20:59

Válka mezi Izraelem a Hamásem

Pásmo Gazy nyní čelí nejintenzivnějším útokům ze strany Izraele od 7. října, kdy radikálové z hnutí Hamas překročili hranice a zabili 1400 izraelských občanů. Obyvatelé Gazy sdělili zpravodajské stanici CNN, že tyto nálety jsou největší, jaké zaznamenali za poslední tři týdny. 

V pátek večer oznámila palestinská telekomunikační společnost Jawwal, že intenzivní bombardování vedlo k zničení všech zbývajících mezinárodních komunikačních spojů spojujících Gazu s vnějším světem. To znamená, že enkláva je odstřižena od telekomunikačních služeb i internetu.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari informoval CNN o plánech armády na rozšíření pozemních operací v Pásmu Gazy během noci. Zároveň opět vyzval obyvatele města Gaza na severu Gazy, aby se přesunuli na jih oblasti. V posledních dnech se totiž statisíce Palestinců již přesunuly na jih Pásma Gazy. Izraelská armáda však stále bombarduje tuto oblast.

Hnutí Hamas ohlásilo, že v reakci na intenzivní izraelské bombardování odpálilo "salvu raket" směrem na Izrael, což označili za "bezprecedentní". Mluvčí Hagari potvrdil, že izraelské síly významně zesílily ostřelování města Gazy a jejího okolí. Palestinská telekomunikační společnost oznámila, že kvůli intenzivnímu ostřelování je v Pásmu Gazy přerušeno internetové připojení a mobilní telefonické spojení.

Během izraelského bombardování Pásma Gazy podle resortu zdravotnictví zahynulo více než 7000 lidí, včetně 2704 dětí, a dalších 17 439 lidí bylo zraněno. Izrael po útoku ze strany Hamasu 7. října eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamas drží více než 200 rukojmích.

Celkový počet obětí konfliktu tak dosahuje podle dostupných a neověřených údajů až 8400 mrtvých a nejméně 20 000 zraněných na obou stranách. OSN informovala, že od zahájení izraelského bombardování bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Radikální palestinské hnutí Hamas v sobotu 7. října 2023 v časných ranních hodinách vypálilo více než 2500 raket směrem na Izrael a palestínští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Byla hlášena střelba v ulicích a Izrael hovoří o masakru, při němž byly civilisty zavražděny a dětem byly stínány hlavy.

Nejnovější zprávy