Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Policie se má poučit ze zásahu u střelby na FF UK! Co nového po dnešku víme?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Policie se má poučit ze zásahu u střelby na FF UK! Co nového po dnešku víme?

Andrea Malá

9. ledna 2024 15:49

Policie zasahuje na místě střelby na FF UK. (21.12.2023)

Policie mohla lépe komunikovat s vedením Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, jinak při zásahu během tragické střelby nepochybila, vyplývá z vnitřního šetření. Po útoků zůstává v nemocnicích osm pacientů. Co všechno dnes policisté prozradili? 

K útoku v budově FF UK došlo ve čtvrtek 21. prosince. Střelec zavraždil 14 lidí, šlo o studenty i pedagogy. Už o několik hodin dříve doma zavraždil svého otce. Později vyšlo najevo, že spáchal i dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o několik dní dříve. 

Ředitel úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský na dnešní tiskové konferenci sdělil, že s podřízenými nezjistil pochybení při policejním zásahu. "Postup policistů byl v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení. Zásah policie lze hodnotit jako rychlý a profesionální," uvedl. 

Tikovský přesto doporučil lepší krizovou komunikaci ve vztahu k dotčeným institucím. "O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili," prozradil.

Policie dnes informovala, že nadále prověřuje motiv útočníka. V případu klánovické vraždy vyloučila vztahový motiv. U obou činů i v případu smrti pachatelova otce je vedeno trestní řízení pro trestný čin vraždy. 

Potvrzena byla také informace, že střelec zanechal dopis. K obsahu se strážci zákona nevyjádřili. Ohledně zbraní uvedli, že byly pořízeny legálně během loňského roku. Ke koupi zřejmě posloužily zapůjčené peníze. 

Nejnovější zprávy