Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 13. května 2024

Svátek slaví Servác, zítra Bonifác

Proč došlo ke střelbě na pražské FF UK? Duševní problémy v tom nebyly

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Proč došlo ke střelbě na pražské FF UK? Duševní problémy v tom nebyly

Lenka Kučerová

25. dubna 2024 18:42

Pavol Habera Video

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

I přes dřívější informace o tom, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, Murínová podle médií zdůraznila, že ne každý, kdo vyhledá pomoc psychiatra, je nutně nemocný.

"Pachatel nebyl postižen duševní poruchou," prohlásila Murínová. Dodala, že jakmile bude posudek dokončený, bude připravena zveřejnit a obhájit jeho závěry. Murínová také žádala o trpělivost, přičemž na jednání výboru byli i členové rodiny obětí, kteří byli touto událostí postiženi.

Znalkyně momentálně zpracovává psychologický profil pachatele. Tento profil by měl pomoci určit motivaci pachatele vedle kriminalistických postupů. "Jdeme hluboko do historie jeho života," uvedla Murínová.

Střelba na fakultě v centru Prahy před Vánoci loni si vyžádala 14 obětí, včetně studentů a pedagogů. Pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, poté spáchal sebevraždu. S tímto útokem byly spojeny i další vraždy v Klánovickém lese a ve středočeské Hostouni.

Vyšetřování stále probíhá, a proto podle Murínové nelze poskytnout konkrétní informace, ale pouze obecné údaje. Základní lhůta pro vyšetřování je půlroční, a zatímco Vojtěch Motyka z pražské policie uvedl, že o prodloužení této lhůty ještě nežádali, poslanci opozičního hnutí ANO svolali schůzi výboru kvůli snaze zřídit vyšetřovací komisi k postupům policie. 

Nejnovější zprávy